Het neo-positivisme

Aan het einde van 2008 besloot ik dat er genoeg negativiteit in de wereld is, waarin ik zo nu en dan ook in meeging. Met de komst van het nieuwe jaar vond ik dat het tijd was om het roer om te gooien en ik riep mezelf uit tot ambassadeur van het positivisme. Na het lezen Wikipedia’s  positivsme ontdekte ik dat het positivisme al een stroming was en doopte ik mijn nieuw stroming om tot het neo-positivisme.

Nu is neo-positivisme een hele mooie kreet, maar wat houdt het in. Voor mij houdt neo-positivisme vooral in dat je in alles wat er gebeurd het positieve probeert te zien. Het neo-positivisme is dus niet het hele Tjakka gebeuren van Emile Ratelband, al is een positieve instelling altijd goed voor de gezondheid. Het zijn vaak de kleine dingen in het leven die het grootste gevoel van geluk geven. Zo wandelde ik jaren geleden in de wijk waar ik destijds woonde. Mijn geest was belast met de normale gang van zaken des levens en ik wilde mijn gedachten even wat ordenen. En terwijl ik daar zo wandelde viel mijn blik op spelende kinderen. En toen ik die kinderen zag spelen werd ik overvallen door een gevoel van geluk. Het feit dat die kinderen daar zo gelukkig met elkaar speelden gaf mij ook een gevoel van geluk.

Het neo-positivisme is dus feitelijk niets meer dan het delen van je eigen geluk met andere mensen. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen andere mensen gelukkig kunnen maken met hun eigen geluk. Geef eens een glimlach aan een ander, groet de mensen die je op straat tegenkomt en je zult ontdekken dat die ander je dankbaar zal zijn. Neem eens bosje bloemen mee als je naar vrienden gaat, geef die ene collega eens een compliment. Zeg tegen bekenden van je dat ze er goed uitzien en dat je blij bent dat je ze kent. Maak eens een praatje met een willekeurig iemand in de supermarkt of in de sportschool. Het kost je niks en je krijgt er zo veel voor terug.

De mens staat te vaak stil bij waarom vragen. Waarom overkomt mij dit nu? Waarom ben ik op aarde? Waarom zijn anderen zoveel gelukkiger dan ik zelf? Het is veel beter om niet meer te stil te staan bij het waarom. Dingen gebeuren nu eenmaal en als ze gebeuren dan kun je er al niks meer aan veranderen. Geniet van het nu en laat het verleden rust. Maak je niet druk om de toekomst, want dan vergeet je te genieten van al het moois dat zich in het nu afspeelt. Ik roep hierbij  2009 uit tot het jaar van het neo-positivisme, een licht in donkere tijden.

Het neo-positivisme is boven al het mededogen hebben. Er vanuit gaan dat alles minimaal twee kanten heeft. En dat de reden van het handelen van andere mensen vaak anders is dan jezelf denkt. Zo kun je je bijvoorbeeld kwaad maken op die ene bumperklever, maar je kunt ook bedenken waarom die bestuurder zoveel haast heeft. Misschien is hij wel op weg naar een familielid dat op sterven ligt, of staat een dierbare op het punt van bevallen.

One thought on “Het neo-positivisme

  1. Neo-positivisme is een wetenschappelijke stroming; een wijze van onderzoek doen. Heeft weinig met positiviteit te maken.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.