Griep en loslaten

GriepMisschien vroeg je je inmiddels al af, waarom het op deze blog zo rustig was. Misschien dacht je stiekem al, dat ik er na een korte opleving weer de brui aan zou geven 😀 Hoe dan ook, ik was geveld door een griep. Nu komt griep eigenlijk nooit goed uit, maar al helemaal deze week niet. Woensdag 30 april zou mijn laatste dag bij de klant zijn en ik moest echt nog wat dingen afronden.

Veel keuze, anders dan me op maandag ziek melden, had ik niet. Dinsdag voelde ik me nog steeds beroerd. Gelukkig mocht ik donderdag komen i.p.v. woensdag, waardoor ik net 1 dag meer tijd had voor mijn herstel. Een laatste dag bij een klant dat is iets waar ik eigenlijk nooit aan kan wennen. Bij deze klant heb ik ruim twee jaar gezeten en de mensen die daar werken werden in die twee jaar stilaan een tweede familie.

Het afscheid zelf was heel mooi. Dat begon eigenlijk al vorige week vrijdag, omdat er toen een paar mensen voor het laatst waren – dit vanwege de vakanties van deze en komende week. Toen kreeg ik van iemand pennen waarvan je de inkt uit kunt gummen, wat voor een ontwerper altijd erg fijn is. Op donderdag kreeg ik van iemand anders een roze Boeddha – ja eindelijke heb ik eens een Boeddha van iemand gekregen. En van iemand anders kreeg ik een mini gitaar.

Nu verdienen die cadeaus natuurlijk wat uitleg, de gitaar niet want de meeste van jullie weten denk ik wel dat ik gitaar speel. De Boeddha zelf is eigenlijk ook niet vreemd, omdat ik de Boeddha een inspirerend figuur vind. Zo inspirerend zelfs dat ik voor een van mijn Boeddhabeelden een kast aan het maken ben. Dat was bijna niemand van de klant ontgaan. Maar waarom roze? En ik bedoel niet normaal roze, maar echt gewoon knal roze. Dat heeft alles te maken met het volgende boek.

UitverkochtDe titel van dit boek is Uitverkocht! en is geschreven door Jim Stolze. Ik kon helaas geen foto van de achterkant vinden, maar de achterkant is dus knal roze – niet het kleur boek dat je als man vol trots op je nachtkastje legt. Maar dit boek heeft mijn leven veranderd. Voor wie ooit een marketingopleiding wil gaan volgen, bespaar je het geld en koop voor iets meer dan een tientje dit boek. Dan weet je alles over hoe de nieuwe economie in elkaar steekt. Dit boek heb ik ook bij deze klant aan wat mensen uitgeleend en het heeft ook hen geïnspireerd. Als we dit boek tijdens de pauzes bespraken, dan hadden we het altijd over het roze boek. Vandaar de roze Boeddha. Bij de Boeddha kreeg ik een roze post-it met de tekst: “Niet alleen boeken worden meer waard als je ze weg geeft” – als je Uitverkocht! hebt gelezen dan kan je deze woorden heel goed plaatsen. Deze post-it krijgt samen met de gelijkkleurige Boeddha en de mini-gitaar een mooi plekje in mijn studeerkamer.

Naast de cadeautjes waren er nog meer hartverwarmende reacties. Mensen die met tranen in hun ogen naast mijn bureau kwamen staan – al aan het begin van de ochtend – om afscheid van me te komen nemen, zodat ze zeker wisten dat ze me niet zouden mislopen aan het einde van de dag. En hoewel ik donderdag alleen door kon komen dankzij paracetamol, was het een van de mooiste dagen van mijn leven. Ik heb nog nooit zoveel mooie complimenten en bedankjes gehad bij het verlaten van een klant, als bij deze.

De griep kreeg ik denk ik alleen maar, omdat mijn lichaam moeite heeft met het afscheid nemen van deze klant. Mijn verstand weet dat het zo mooi is, deze klant kan nu echt op eigen benen staan. Maar mijn lichaam heeft moeite met het loslaten van deze klant. Al met al komt dat vast goed, er ligt binnenkort weer een mooie nieuwe opdracht op me te wachten, waar ik hopelijk weer net zo warm wordt ontvangen als bij de vorige klant. En waar ik hopelijk ook weer nieuwe en leuke mensen mag ontmoeten.

Voordeel van de griep hebben, is dat ik veel tijd had om zaken te relativeren en ook om wat toekomstige projecten uit te denken. Een mens moet toch wat als hij ziek op bed of op de bank ligt.

6 thoughts on “Griep en loslaten

 1. Dat is een mooie herinnering om opterug te kijken Theo.
  En als je mensen daar geinspireerd hebt was het helemaal mooi!
  Gelukkig dat je weer bent opgeknapt.

 2. Wat geweldig zeg dat je zo gewaardeerd werden nu dus weer iets anders nieuw?
  o ja en nog van harte beterschap zeg griep moet je altijd goed uitzieken!

 3. Ik vind griep hebben nooit een optie. Maar goed, daar heb ik dan ook geluk mee. Afscheid is nooit fijn, en opnieuw beginnen ook niet altijd, maar je hebt nu eenmaal dat niet in de hand.

 4. Dat is een fijn gevoel… een mooie tijd voor jezelf, maar ook fijn om te voelen dat mensen om je geven en je dan ook nog eens een blijvende herinnering schenken.
  Dat boek ken ik niet, ik heb 20 jaar geleden een marketingopleiding gehad, dus hoog tijd om dit boek eens te lezen :-)
  Fijne dag,
  groetjes, Vanessa

 5. @Emile eigenlijk zou het altijd zo moeten zijn toch?

  @Petr@ dank je wel voor het inzicht dat ik mensen geïnspireerd hebt. Zo had ik dat helemaal nog niet bekeken.

  @Nannie tijd voor iets nieuws. Al vind ik het niet erg om even wat tijd bij ons op kantoor door te brengen, daar ben ik de afgelopen 4 en een half jaar nauwelijks geweest.

  @Rene mensen komen en gaan. Dat is nu eenmaal het leven. De kunst is om te genieten van de contacten zolang ze duren. Je moet je alleen nooit te veel hechten, want dan wordt het moeilijk om afscheid te nemen.

  @Vanessa Dat boek is echt een aanrader. Maar volgens mij doe jij nu veel leukere dingen dan marketing 😀

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.