Handgezaagde zwaluwstaarten – het eindresultaat

Signed, sealed, deliveredEind vorig jaar, ben ik begonnen aan een radiatorombouw voor in mijn gang. Als je pretendeert dat je houtbewerker bent, dan moeten je gasten dat ook meteen kunnen zien als ze binnenkomen. De ombouw is bijna af en staat zelfs al in de verf. Het probleem is alleen dat de kleur me niet aanstaat. Dat en het feit dat ik er ook nog een voor in de keuken wil maken, heeft me er tot nu toe van weerhouden om de ombouw af te maken. Als ik er toch twee moet maken, dan kan ik het gaas voor beide ombouwen beter in een keer spuiten.

Goed, van waar deze inleiding? De ombouw – foto’s van het eindresultaat volgen – is een project waarin ik helemaal los ben gegaan op profielen. ik wilde een Amerikaanse stijl imiteren, waarvoor ik een speciale profielschaaf nodig had. Nu is die schaaf best aan de prijs en om hem te beschermen, wilde ik daar een speciale doos voor maken. Daarvoor heb ik het kistje gemaakt waarvan ik vorige week al foto’s liet zien. Alle onderdelen passen er netjes in, zodat ik alles op de pak heb als ik de schaaf nodig heb. Een ander uitgangspunt voor het ontwerp van het interieur, is dat ik de schaaf in moet kunnen stellen en die instelling moet bewaard kunnen blijven. Ook als ik een paar weken geen tijd heb.

Na de gebruikelijke procedure – en wachttijd van zes dagen – voor het afwerken met Deense olie en houtwas staat hier onder het resultaat (klik op de afbeeldingen voor vergrotingen).

Zwalustaartkist_1Zwalustaartkist_4Zwalustaartkist_6Zwalustaartkist_7

ps. Voor de geïnteresseerden, de getoonde schaaf is een Lie-Nielsen #66 profielschaaf. Hiermee kun je – redelijk – eenvoudig diverse profielen in hout maken. Hij lijkt aan de prijzige kant, maar als je het aantal profielen telt krijg je voor de aankoopprijs 16 schaven. Daarnaast heb je nog twee stukken ijzer waarvan je zelf nog 4 profielen kan maken (zo kreeg ik het tenminste thuis verkocht ;-))

3 thoughts on “Handgezaagde zwaluwstaarten – het eindresultaat

  1. @ReneSmurf bezig blijven is goed! Ze zeggen nu eenmaal rust roest

    @LeidseGlibber hartelijk dank, ik doe mijn best.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.