Hand gezaagde zwaluwstaarten – een voorproefje

In de dagen tussen kerst en oud & nieuw, had ik wat tijd over. Na 3 jaar oefenen met houtbewerken, vond ik dat de tijd daar was om de moeilijkste houtverbinding der houtverbindingen te maken – de met de hand gezaagde zwaluwstaart. Op wat kleine foutjes na – ik ben niet tevreden over hoe het deksel op de onderkant rust – een geslaagd project. Niet slecht voor een eerste poging om een zwaluwstaartverbinding te maken.

Het duurde een paar maanden voor ik de tijd vond om hem af te werken, maar omdat ik de olie nog niet opgeruimd had voor het leeshulpje, had ik geen excuus meer om ook dit kistje af te maken. Hier alvast een voorproefje nadat ik de tweede laag olie erop heb gezet. Klik op een van de foto’s om de vergrotingen te zien.

ZwaluwstaartverbindingZwaluwstaart kistje met open dekselSigned, sealed, delivered

Het blijft een wonderlijk moment, als je Deense olie op Amerikaanse walnoot smeert – pure magie. De vraag is overigens wie ziet mijn grootste fout?

6 thoughts on “Hand gezaagde zwaluwstaarten – een voorproefje

  1. De vraag is niet zo zeer wie, maar eerder wat is het. Geen idee, bovendien vind ijk fout best wel een zwaar woord. Het proces van het maken is een onderdeel van het geheel.

  2. @Rene daar heb je helemaal gelijk in. Maar als houtbewerker streef jij naar perfectie. Voor mij is dat onderdeel van het proces. Zoals ook fouten maken onderdeel is van het leerproces 😀

    @Leidse Glibber er zijn momenten geweest dat ik inderdaad zo zag. Maar goed. Ik vind dat je een zwaluwstaartverbinding eerst goed met handgereedschap moet kunnen maken voor je mag overstappen op de elektrische hulpmiddelen

    @Desire Bingo! Ik had voor de foto de kist om kunnen draaien dan was het niemand opgevallen. Maar goed die hoek was de eerste hoek van de kist waar ik aan begonnen ben. En aangezien ik een speciaal doel voor dit kistje had, en alles al op maat had gezaagd, kon ik eigenlijk niet meer terug.

  3. Heel knap hoor, hoe je dit hebt gemaakt. Weer een ervaring rijker en volgende keer zal je het waarschijnlijk perfect doen, alhoewel ik vind dat foutjes er mogen zijn, dat maakt het zo eigen.
    Groetjes, Vanessa

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.