Het afval bewaar je voor je dierbaren – hulpstuk om je boek open te houden

Wachten tot de olie droogtAfgelopen weekend ben ik begonnen met het bouwen van mijn droomproject mijn “Butsudan”. Je moet wel geduld hebben, want ik denk niet dat ik voor 2de paasdag ver genoeg ben om daarvan wat foto’s te te tonen, maar geduld die komen binnenkort. Terwijl ik zaterdag bezig was met het schaven van het hout, kwam ik erachter dat ik vergeten was om een plaat triplex voor de achterkant te kopen. Mooi dom want het was al te laat om nog naar de winkel te gaan en ik had het nodig om verder te kunnen gaan. Nog dommer ik had nog een hele zondag die ik had willen besteden aan mijn Butsudan.

Om toch nog wat van het weekend te maken, haalde ik wat afval stukken Amerikaanse walnoot en een plank vurenhout door de schaafbank en lijmde ze aan elkaar, zodat de lijm de hele nacht kon drogen. Dan kon ik daar tenminste zondag nog wat mee doen.

Weekendproject_01Toen ik de volgende morgen in mijn schuur kwam, haalde ik de lijmklemmen eraf en zag het volgende resultaat.

Weekendproject_02Ik had de avond ervoor al bedacht wat ik wilde gaan maken en met de verstekbak en verstekzaag zaagde ik er drie gelijke stukken. Je ziet het goed. Ik gebruik zo’n goedkoop plastiek verstekbakje waarmee ik kleine onderdelen in verstek zaag. En ik kan je verzekeren dat die veel preciezer is dan dat dure wiebel ding van 30 euro – die ik van ellende maar heb weggegooid.

Weekendproject_03Van elk van de stukken zocht ik het middelpunt op, zodat ik daar een gat in kon maken. Volg je het nog? Krijg je al een beetje een idee wat het wordt?

Weekendproject_05Het gaat maakte ik met een speciale boor in mijn kolomboor. Waarvan ik helaas vergeten ben om een foto te maken. Aangezien ik tengere handen heb, was een boor van een halve inch voldoende voor de omvang van mijn duim. Ik moest het gat nog wel ovaal maken met vijlen, maar dat ging gelukkig sneller dan verwacht.

Weekendproject_04Nu kon ik de kleiner blokjes gaan vormen naar de vormen die ik al in mijn hoofd had. Dit soort projecten zijn heerlijk om je creativiteit in kwijt te kunnen. Ik heb er overigens bewust drie gemaakt. Een voor mezelf en een voor een van mijn dierbare. Die derde om te kijken hoe de vormen uitpakken, mocht het niet worden zoals ik het zou willen, dan kan ik die derde altijd nog weggooiten. De eerste vorm heb ik volledig met vijlen en schuurpapier gemaakt.

Weekendproject_06Maar met een schuurrol in je kolomboor gaat dat toch echt stukken sneller. Geeft misschien minder voldoening, maar voor een project om de tijd te doden kan ik daar prima mee leven.

Weekendproject_07Nadat ik alle drie de blokken ruw heb gevormd – de finesse moet toch met het handje gebeuren – wil ik nog een speelse ronding aan de bovenkant. Het voordeel van die vormen is ook dat het houtblokje minder zwaar wordt, voor dit project een mooie bijkomstigheid.

Op de volgende foto zie je op het rechter blokje, onderaan, de ronding staan die ik met potlood heb getekend. Die vorm wil ik er ongeveer inkrijgen.

Weekendproject_oliedroogtAangezien het derde blokje er net zo uit zag als de andere, heb ik nu drie hulpstukken om een boek op te houden. Dat was wat ik van het verlijmde blok wilde maken. Deze week breng ik drie lagen olie aan en daarna een laagje houtwax. Op de eerste foto zie je dat ik net de tweede laag olie heb aangebracht, de droogtijd tussen de lagen is twee dagen, dus met een beetje geluk plaats ik zondag een foto van het eindresultaat.

Ow. En wat heeft die titel dan te maken met dit project? Nou om eerlijk te zijn, ik wilde er graag zelf een hebben. En die andere heb ik alvast als vaderdagcadeau voor mijn vader gemaakt. Amerikaanse walnoot is best prijzig en ik vind het zonde om de reststukken weg te moeten gooien, terwijl ik daar ook kleine projecten voor andere mee kan maken. Ik weet heel zeker dat mijn vader mijn blog niet leest en ben heel benieuwd naar zijn reactie. Ik ben overigens nog nooit zo lang van te voren al klaar geweest met een cadeau voor vaderdag – of moederdag, al vind ik het voor haar vaak wat lastiger om te bedenken wat ik voor haar kan maken.

3 thoughts on “Het afval bewaar je voor je dierbaren – hulpstuk om je boek open te houden

  1. @Rene Ik vind het heerlijk om met mijn handen bezig te zijn. Dat geeft me veel rust. Maar jij bent door de week al genoeg met je handen bezig toch?

    @Lien we doen ons best 😀

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.