hoe laat je een vriendschap het beste verwateren

Het is überhaupt de vraag of er nog mensen zijn die mijn blog in de gaten houden. En laat ik eerlijk zijn, waarom zou je? Zo een hele trouwe schrijver ben ik niet meer. Maar toen ik van de week in mijn mailbox keek, zag ik een mailtje van mijn host waarin stond dat mijn blog automatisch geupdate was. Dat mailtje herinnerde mij eraan, dat ik ergens in de krochten van het internet nog een blog heb staan.

Uit nieuwsgierigheid bekeek ik de site stats. Ondanks het feit dat enige vorm van activiteit hier ver te zoeken is, weet een beperkt gezelschap mijn blog te vinden. Als je dan toch al op de site stats bent, dan kun je ook maar meteen even de zoektermen bekijken waarmee mensen op je blog komen. Gisteren zijn twee bezoekers via zoektermen op mijn website gekomen. De eerste was een onbekende zoekterm. Een fenomeen dat mij altijd weer bevreemd. Als je weet dat een bezoeker via een zoekterm binnenkomt, dan kun je toch ook die zoekterm achterhalen?

De tweede zoekterm kwam best hard binnen. Iemand vond mijn blog via de zoekterm “hoe laat je een vriendschap het beste verwateren“. Toen ik dat ik las schoten er twee dingen door me heen. De eerste was, wat heb ik ooit geblogd waardoor de zoekterm naar mijn blog leidt? Ik ging direct door mijn blog archief heen en vond daar geen negatieve uitlatingen over vriendschappen – dit is natuurlijk heel objectief. Dan maar naar de bron. Op google tikte ik de zoekterm in, maar als ik na een tijdje zoeken op pagina 16 van de zoekresultaten kom zie ik nog steeds geen verwijzing naar mijn blog. Ik staakte de zoektocht, want ik kwam alleen maar zoekresultaten tegen waar ik niet vrolijk van werd.

Het tweede wat door me heen schoot, was een gevoel van medelijden. Wat eigenlijk heel vreemd is, want ik kan niet weten wie de persoon is die de zoekterm heeft ingetikt. Maar duidelijk is dat het een mens is die om de een of andere reden een einde aan een vriendschap wil maken. Vriendschappen komen en gaan, dat is een gegeven. Volgens mij heb ik daar al wel eens over geblogd. Waar ik dan zo benieuwd naar ben is waarom je een vriendschap wilt laten verwateren.

Ik kan me tal van redenen bedenken waarom je een vriendschap wilt beëindigen. De andere persoon kan je gekwetst hebben. Je bent uit elkaar gegroeid. Misschien is er iets in het leven van die andere persoon gekomen dat jou pijn doet? Het kan best zijn dat jou vriend/vriendin sinds kort een relatie heeft en het lijkt wel alsof een relatie jou niet gegund is. En telkens als je de twee liefdesduiven bij elkaar ziet doet jou dat enorm pijn. Misschien verwacht de betreffende vriend/vriendin een kindje terwijl dat bij jou en je partner niet wil lukken. Enfin dat waren zo maar twee voorbeelden die in mij opkwamen.

Maar los daarvan. Als je besluit dat je niet meer verder wilt met een vriendschap, dan is het best eenvoudig. Je neemt contact op en laat de andere persoon weten wat je van de vriendschap vindt en beëindigd zo de vriendschap – dat is tenminste wel zo eerlijk. Sterker nog, je bent dat in mijn ogen verplicht naar de andere persoon. Een vriendschap laten verwateren is namelijk heel oneerlijk. De andere persoon weet niet wat hij/zij verkeerd heeft gedaan. En blijkbaar hebben jullie toch het een en ander aan leuke dingen meegemaakt, anders geef je zo’n relatie niet het predicaat vriendschap.

Waarom die zoekterm mij nog meer raakte was het momentum. Dit is de tijd van het jaar dat je juist extra aandacht aan je vriendschappen moet geven. Gezellig met vrienden genieten van een kerstdiner, samen met vrienden 2013 uitluiden. Hierbij roep ik de persoon op – mocht je dit lezen – om contact met mij op te nemen. Ik wil heel graag met je praten. Want ik weet zeker dat jouw zoekterm gedurende kerst nog door mijn gedachten zal spoken. Ik wil jou in het bijzonder en alle andere mensen – die de moeite hebben genomen om deze hele lange blog te lezen – hele fijne kerstdagen toe wensen en een gezond en gelukkig 2014.

ps. I met mij persoonlijk gaat het – los van wat fysieke klachten – uitstekend, maar daarover binnenkort ongetwijfeld meer.

ps. II via de site stats kun je natuurlijk ook gewoon zien welke pagina’s er bezocht zijn. Ik kan de link tussen de zoekterm en het artikel niet helemaal leggen, maar de wegen van google zijn ondoorgrondelijk. De persoon is via dit artikel op mijn blog terecht gekomen.

6 thoughts on “hoe laat je een vriendschap het beste verwateren

 1. Ik buurt nooit bij jou, alleen omdat je nu bij mij reageerde kwam ik ook weer eens kijken en herken je nu van een tijdje geleden toen je ook eens kwam. Een blog moet je, vind ik, dagelijks bijhouden, inclusief reageren bij anderen, alleen zo komt de loop er een beetje in. En wat maakt het nu uit hoe ze bij jou komen… bij mij is advocaat maken favoriet en nog een paar anderen, daar hecht ik ook geen waarde aan. Het meest waardevol zijn de mensen die dagelijks terugkomen om wat voor reden dan ook.

 2. Fijn, je bent er weer! Ik vraag me zo nu en dan af hoe het met je houtbewerkingshobby gaat en wat je ondertussen allemaal hebt gecreëerd.

  Zoektermen zijn vaak zeer vermakelijk. Ik heb er een kort blogje aan gewijd. Op de foodbloggers groep op facebook is er ook een topic over en daar zijn de reacties enorm in aantal. Bizar waar mensen op zoeken.

  The 7 year itch is bekend wat betreft vriendschappen tussen vrouwen maar of dat ook voor mannen geldt…

 3. Toevallig had ik je net uit mijn feedreader gegooid (is ook een soort van opzeggen) want ik dacht dat je was gestopt. Nu sta je er weer in.

 4. Hahaha! Net als Lien had ik je eruit gegooid. Je stond op mijn leeslijst en regelmatig kwam ik spieken maar geen bericht van Theo. En hee, 6 maanden en 16 dagen wegblijven is natuurlijk ook een hele tijd 😉
  Maar welkom terug in blogland en suc6 met de persoon waarnaar je op zoek bent, wie weet vloeit er een leuke vriendschap uit voort 😉

 5. En 3 jaar later is je blog nog steeds op het internet, en weer iemand die via diezelfde zoekterm op jouw blog terecht is gekomen.. Wel na de kerst, na het inluiden van 2016 en het begin van een zo te zien prachtige zomer. Als je een reden wilt weten van het zoeken naar deze zoekterm, is dat voor mij een duidelijke: Vorig jaar ben ik bevriend geraakt met een persoon die goed paste in mijn straatje, en andersom. Aan het begin van een vriendschap is alles altijd leuk, zeker bij deze vriendschap. Jut en jul, knabbel en babbel. Alleen na verloop van tijd merk je bepaalde negatieve aspecten aan een persoon die écht niet in je straatje passen, na velen discussies, waardeloze argumenten van beide kanten kan een vriendschap kapot gaan, ookal wil je dit niet. Die van ons ging niet kapot, maar had zeker een beschadiging. Die beschadiging ligt alleen zo dat dit mijn persoonlijke ontwikkeling in de weg ligt. Bij elke keuze die ik maakte werd er wel over gezeken op het laatst. Dit lag aan ons allebei. Hierop heb ik de keuze gemaakt om deze vriendschap af te breken op een respectvolle manier, Het laten verwateren, het laten varen op open water. Dit is opgepakt aan de andere kant en bewandelen we nu beiden ons eigen weg. Én het voelt een stuk lichter. Wel blijft het altijd denkstof geven, maar op deze manier kan je altijd alles omdraaien en een nieuwe start maken. Daarom is het bewust laten verwateren of een tijdelijke afstand nemen heel goed voor je algemene ontwikkeling. Het geeft tijd, ruimte en lucht.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.