In de werkplaats: Een zwevende tafel (deel 4, het assembleren is gestart)

Houtbewerken bestaat voor een groot deel uit wachten. Zo moest ik ook wachten totdat de lijm, waarmee ik de zijkanten vastgelijmd heb, opgedroogd was. Hierna kon ik de achterkant van de tafel vastlijmen -dit is het de deel met de keeplatten.

DSC_0432DSC_0433Voor extra stevigheid – en ook om niet weer uren op het opdrogen te hoeven wachten – heb ik deze vastgezet met schroeven. In mijn werkplek ben ik overigens de oude voorraad kruisschroeven aan het opmaken, zodra ik door een specifieke maat heen ben koop ik voor die maat alleen nog maar torx schroeven. Nu de schroeven op hun plek zitten, kan ik ze verbergen met proppen.

DSC_0439DSC_0445De proppen zet ik vast met houtlijm. Na ongeveer 5 minuten is de lijm hard genoeg om de proppen, gelijk met de zijkanten af te zagen. Ze vallen dan ook haast niet meer op, zeker niet van een afstand.

DSC_0447

Nu de zijkanten en de achterkant op hun plaats zitten. Kan ik de voor kant erin lijmen. Dat is het lastigste stuk van het lijmen, ik moet de poten en de multiplex tegelijk lijmen.

DSC_0451DSC_0452
Het gat voor de lade zorgt ervoor dat ik de voorkant met wat kleinere lijmklemmen kan klemmen. Gelukkig maar, want de rest van mijn lijmklemmen heb ik nodig voor de tafelpoten.

DSC_0456 DSC_0458

En na een nacht lang drogen, kunnen de lijmklemmen eraf. Tijd om het resultaat eens goed te bekijken.

DSC_0461En zoals je kunt zien is er van die kieren, die je bij de proefpassing nog zag, niets meer te zien.
DSC_0465Nu de buitenkant gelijmd is, kan ik beginnen met het plaatsten van de planken voor de ladegeleiders en het maken van de lade.

To be continued

5 thoughts on “In de werkplaats: Een zwevende tafel (deel 4, het assembleren is gestart)

  1. jaja, zo blijf je bezig, je weet duidelijk wat je doet, en hoe het moet!

  2. @ReneSmurf Dank je, we doen ons best.

    @Leidse glibber lol. Maar ik zeg er natuurlijk niet bij, hoeveel uren ik geoefend heb.

    @Ria daar hoop ik wel op, want hij moet heel wat gewicht kunnen houden.

    @Novelle klopt. Het maken is veel leuker dan het bezitten er van.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.