in de werkplaats: een zwevende tafel (deel 3)

Na 40 dagen vasten, vond ik dat ik op goede vrijdag wel een snipperdag had verdient. Kon ik ook mooi weer eens verder met de zwevende tafel. Het lijkt wel of er aan dit project geen einde komt. Daar ben ik zelf overigens oorzaak nummer één van, ik blijf het ontwerp aanpassen.

Voor dit project wilde ik alles met houtlijm verbinden – dus geen schroeven. Ik denk alleen dat het beter is, om de keeplatten met schroeven aan de zijkanten vast te maken. Als ik in een project schroeven gebruik die ik vanaf de buitenkant monteer, dan verberg ik ze altijd met een prop. Ik begon de klusdag met het boren van de proppen. Gelukkig heb ik daar een proppenboor voor.

DSC_0397_02DSC_0401_02

Ik vind het erg jammer dat ze de geurenfoto nog niet hebben uitgevonden. De geur van het hout, die bij het maken van de proppen ontstaat, is een van de lekkerste geuren van de wereld. Zodra ze daar een aftershave van maken, ben ik de eerste die die aftershave gaat kopen.

Aangezien ik besloten heb, om een lade in de tafel te maken, moet ik extra planken tegen de zijkanten aanmaken. Dit geeft extra stevigheid en anders kan ik geen ladegeleiders monteren.

DSC_0404_02

Het leek me ook handig, om een opbergplek voor de sleutel van mijn kolomboor in de zijkant van de tafel te maken. Daarvoor maakte ik een prototype met stukjes afvalhout.

DSC_0407_02DSC_0408_02Gelukkig maar, dat ik een prototype heb gemaakt. Zo kon ik beter zien wat het uiteindelijke resultaat is. En ik zit niet te wachten op zo’n stukje zwart aan de zijkant van de tafel. Dit heeft me een uurtje gekost, maar dat is altijd nog minder dan het maken van een nieuwe zijkant.

Nu al de stukken hout op maat gemaakt zijn, kan ik de gaten in het hout boren voor de schroeven. Hierin passen straks de proppen, zodat je de schroeven niet meer ziet. Met het stukje isolatietape om de boor, kan ik precies zien wanneer ik diep genoeg geboord heb.

DSC_0412_02Voor ik een gat boren, maak ik altijd een klein gaatje met de centerpoint. Zo krijg ik elk gat precies daar waar ik hem hebben wil.

DSC_0416_02DSC_0417_02Voor de lade, moet ik een gat in de plank aan de voorkant van de tafel maken. Dit leek me het makkelijkste te doen met een geleider en een decoupeerzaag.

DSC_0423_02De geleider was niet zo’n goed idee. Het lukte me niet om een rechte snede te krijgen. Uiteindelijk heb ik het gat zonder de geleider gezaagd en met schuurpapier krijg ik het gat straks heel mooi recht.

Na al die uren van voorbereiding kan ik nu eindelijk beginnen met het lijmen van de tafel.

DSC_0424_02 DSC_0426_02Na een paar uur drogen, kunnen de lijmklemmen eraf en kan de andere zijkant ook gelijmd worden.

DSC_0427_02To be continued

8 thoughts on “in de werkplaats: een zwevende tafel (deel 3)

 1. ja, het kost een heleboel tijd, maar die besteed je dan ook lekker nuttig!

 2. Knap zo’n project en er dan ook nog een logje over schrijven! En die aftershave, voeg daar ietsiepietsie musk aan toe en je hebt de ultieme aftershave. Maar waar ga je nu de sleutel van je kolomboor in opbergen?

 3. @ReneSmurf dank!

  @Desire Het tussendoor fotograferen, kost stiekem nog best veel tijd. Maar nu ik al zover ben met het laten zien van de geboorte van de zwevende tafel, wil ik dit het gehele project blijven doen. Heerlijk als ik mijn ogen sluit dan ruik ik de aftershave al. Misschien moeten we hem samen eens op de markt brengen?

  @Christel 😀 Ik moet mijn werkplek delen met de diepvriezer, de wasmachine en de CV-ketel. Helaas nog geen stralend weer, om de was buiten te hangen.

 4. Je gaat in elk geval precies en overdacht te werk, dat mag ik wel. Hout ruikt heerlijk, mijn vroegste herinneringen aan die geur komen uit de werkplaats van mijn opa, waar ik tussen de krullen speelde en ooit een poppenkast van het afvalhout maakte. Hij was wagenmaker. Hout leeft, ons huis is ervan gemaakt 😉

 5. Ik ben echt benieuwd hoe hij eruit ziet als hij af is.
  OT het was inderdaad een 1 aprilgrap dat huisje en kwam ook even goed uit om bubbels te schenken aan de gasten.

 6. @Ria Jammer hè, dat die beroepen bijna niet meer bestaan. En ik ben het met je eens. Hout is echt geweldig!

  @Leidse Glibber Kan je nagaan, makkelijk je niet Leidenaren voor de gek kunt houden 😀

  @Daan Ik hoop komend weekend de laatste dingen af te kunnen ronden. Hij moet daarna nog geolied worden, maar dat is niet zo heel interessant. Ik zal daar geen foto’s van maken, wel van het eindresultaat.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.