Het aftellen naar Pasen en het waarom ik vast

vastenZes jaar geleden ben ik voor het eerst begonnen met vasten en met uitzondering van 2008, heb ik dat ook elk jaar gedaan. De eerste keer ben ik gaan vasten, omdat ik wilde ervaren hoe het is om voor een lange periode op alleen het noodzakelijke te leven. Vasten is ook iets dat in alle religies, in een bepaalde vorm voorkomt en ik was benieuwd of dat ook werkelijk iets met je lichaam en geest doet. En daar kan ik – als ik tenminste voor mezelf spreek – volmondig met Ja op antwoorden. Je valt af – maar dat is niet meer dan logisch – en ik voel me geestelijk veel super en ontzettend fris.

Vasten is in onze huidige maatschappij niet altijd even makkelijk. Als ik op het werk een traktatie oversla, of vraag of een etentje na Pasen verschoven kan worden, krijg ik altijd vreemde blikken en vragen als ik uitleg dat ik aan het vasten ben. “Maar jij eet toch gewoon boterhammen, dat mag toch niet”. Blijkbaar denken de meeste mensen in Nederland direct aan Ramadan als ze het woord vasten horen. Terwijl de Katholieken al eeuwen lang vasten. Dit is tevens de reden waarom we Carnaval vieren in Nederland. Carnaval is het laatste grote feest voor het vasten begint en met Pasen is het vasten weer afgelopen.

Ik moet wel eerlijk bekennen, dat ik het vasten dit jaar zwaarder vond dan de voorgaande keren. Ik zou liegen als ik zou ontkennen dat ik niet af en toe dolgraag een patatje met, een frikadel speciaal, een pizza of shoarma schotel had willen eten. Of dat ik op de vrijdag- en zaterdagavond mijn wijntje, biertje of Whiskey niet heb gemist. Maar uiteindelijk heb ik het dit jaar ook weer vol weten te houden.

Enfin nog een paar uur en dan zit het vasten er voor dit jaar weer op. Niet dat ik me direct vol ga proppen of dat ik me direct een delirium ga zuipen. Maar op tweede paasdag ga ik voor een pizza of een shoarma schotel. En met eerste paasdag zal ik extra genieten van mijn eerste alcoholische versnapering na ruim 40 dagen.

12 thoughts on “Het aftellen naar Pasen en het waarom ik vast

 1. Met Pasen heb ik ook niets, maar dat het best goed voor je lijf is eens een tijdje wat minder te eten en te drinken, daar ben ik wel van overtuigd. Ik deed pas ook een paar maanden zonder alcohol 😉

 2. Vasten doe ik niet, maar een beetje minder eten tijdens feestdagen als kerst en pasen kan ook. Als je ziet wat sommigen tiijdens deze dagen inslaan en op(vr)eten … niet normaal. Alsof je met zulke dagen ineens los moet/kan gaan …

 3. @Rene Ik ben vergeten te melden dat ik niet vast uit religieuze overwegingen. Maar omdat het vasten tot Pasen elk jaar op de agenda staat, geeft me dat altijd weer houvast. Zie het maar als een soort van stok achter de deur.

  @Ria Goed bezig! Ik moe wel eerlijk bekennen dat het allemaal makkelijker vol te houden is, wanneer je weet dat er een einde aankomt. Ik denk dat het moeilijker is, wanneer je weet dat je iets voor altijd moet laten.

  @Desire Ik snap precies wat je bedoelt. Ik heb net de wekelijkse boodschappen gedaan. Waar ik anders rustig naar alle schappen kan lopen, werd me het licht niet in de ogen gegund door de overige winkelende mensen. Snel hun kar voor je jouwe gooien, snel voordringen want stel je toch eens voor dat een ander de laatste pakt. Vanaf nu doe ik de boodschappen in een feestweekend op vrijdagmiddag.

 4. Ik kan we herinneren dat wij als kind onze snoepjes opspaarden in een trommeltje en na Pasen mochten we ze opeten. Toch is dat vrij snel ‘afgeschaft’ of in de vergetelheid geraakt. Mijn ouders hebben wel gevast vroeger en op Goede Vrijdag mocht er geen vlees gegeten worden. De gedachte erachter spreekt me wel aan, ook de ramadan voor de moslims, je proberen te verplaatsen in mensen die minder hebben. En dat het goed ik voor je lichaam geloof ik ook wel.

 5. @lien Ik kan mij nog van vroeger herinneren, dat er bij opa’s en oma’s veel snoep was met Pasen. Zo vierden ze het einde van het vasten. Ik denk dat je Pasen misschien wel kunt vergelijken met het suikerfeest van de moslims.

  @Novelle tijdens en vlak na het vasten ga je de dingen in het leven ook iets meer waarderen 😀

  @Christel het hangt er vanaf hoe je dat zelf wilt. Ik ken mensen die bijvoorbeeld 40 dagen niet op het internet zitten. Daarmee ontzeggen ze zichzelf heel erg veel. Voor mij houdt vasten in dat ik over de hele dag gezien 2 boterhammen eet, 2 stuks fruit en een licht avondmaal. Verder niets, dus geen alcohol, geen snoep, chips of andere snacks. Als ik er volgend jaar aan denk, dan zal ik eens een vastenlog bij houden.

 6. @Leids glibber de eerste keer vasten is het lastigst. De jaren erop wat je weet je kunt verwachten.

 7. Dankjewel voor je antwoord Theo. Snoepen en alcohol gebruiken doe ik zelden maar slechts 2 boterhammen naast de avondmaaltijd en het fruit is inderdaad minimaal. Ik denk niet dat ik dat red.

 8. @Christel Je zult verbaast staan, hoe weinig je eigenlijk echt nodig hebt. Er schijnt een 70-jarige Guru in India te wonen. Die al meer dan 25 jaar op uitsluitend water leeft.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.