De B-mens en het naderende onheil van de zomertijd

sleep_icon1Van jongs af aan, ben ik iemand die twee problemen heeft. Ik heb moeite met op tijd naar bed te gaan en ik heb moeite om vroeg op te staan. Als kind al las ik liever tot 11 uur ‘s avonds een boek dan dat ik ging slapen. En naarmate ik ouder werd ontdekte ik dat mijn hersenen veel actiever worden na 10 uur ‘s avonds. Het is juist tijdens de laatste uurtjes van de avond dat ik de beste ideeën krijg – wat er toe kan leiden dat ik door mijn enthousiasme dan niet voor 2 of 4 uur in slaap val.

Tot een aantal jaren geleden, werd mij altijd verteld dat het iets psychisch is. Ook mijn toenmalige huisarts had er geen verklaring voor, maar hij weigerde slaappillen uit te schrijven. Ik legde me er maar bij neer en op de avonden voor een werkdag nam ik, een uur voor het slapen gaan, ontspanningsthee. En deed er alles aan om vooral vlak voor het slapen gaan mijn hersenen niet te veel voer te geven. Tot ik een aantal jaren geleden hoorde over een studie waarbij mensen tot A- en B-mensen te verdelen zijn – er is zelfs een hele site aan gewijd. Ik was enorm blij dat er eindelijk erkenning was voor wat men vroeger de nachtmens noemde. Eindelijk een andere verklaring dan iets psychisch.

Het grote probleem, is echter dat onze samenleving gebaseerd is op de A-mens – we beginnen al vroeg met werken. En natuurlijk hebben we vrije werktijden, maar de meeste van de vergaderingen op mijn werk zijn aan het begin van de ochtend. Voor mij betekent het dat mijn wekkers altijd een uur voor ik op moet staan afgaat. Vanaf de eerste keer dat de wekkers afgaat, laat ik hem een uur lang –  om de 10 minuten – snoozen. Dit overigens tot grote irritatie van de mensen om me heen. Maar doe ik dat niet, dan word ik gewoon niet wakker. Ik heb dat uur van half slaap gewoon nodig om echt wakker te worden – en zeker als ik voor 10 uur mijn doen vroeg op moet staan.

De naderende overgang naar de zomertijd is voor mij als B-mens ook altijd een kwelling. Ik kan na het verzetten van de klok echt wekenlang van slag zijn. Dit uit zich in geen honger hebben op de gangbare tijden – ‘s avonds pas om 8 uur. Voor 10 uur ‘s ochtends ben ik niet vooruit te branden, en ben ik kribbiger dan ik normaal in de ochtend ben. Hier heb ik bij de overgang naar de wintertijd absoluut geen last van, in de wintertijd ben ik de ochtend na de overgang al gewend aan het nieuwe ritme.

Sinds een jaar of twee bereid ik me al twee maanden voor de zomertijd in gaat, voor op deze omschakeling. Elke week zet ik de wekker 10 minuten eerder, en dwing ik me om er dan ook echt eerder uit te komen. Dit helpt in zoverre dat de ik wat sneller aan de omschakeling naar de zomertijd wen. Ik zie overigens geen enkele toegevoegde waarde in zomer en wintertijd, maar dat terzijde. Indien je tips voor mij hebt om sneller op te kunnen staan of om makkelijker aan de zomertijd te wennen dan hoor ik dat graag.

8 thoughts on “De B-mens en het naderende onheil van de zomertijd

 1. Oke, ik herken dat probleem ook! Kijk maar, nu is het tegen middernacht, en ik word geacht om morgenvroeg weer te gaan werken. Dat doe ik ook. Maar opstaan vind ik kut, en naar bed gaan ook. Jammer is dat wel eigenlijk.

 2. Heel herkenbaar hoewel ik geen problemen heb met het uur verschil. Voor een goede nachtrust zou je structureel, in bed voor het slapen gaan, een ontspannings- of ademhalingsoefening kunnen doen. Een goede (lees: ontspannen) nachtrust scheelt enorm met opstaan.

 3. Ja, dat kan best lastig zijn voor B-mensen omdat onze samenleving inderdaad gebaseerd is op de A-mens, B-mensen moeten zich enigzins aanpassen. Van de zomertijd op zich heb ik geen ‘last’. Wel ben ik een slechte slaper, mijn gedachten malen dag én nacht.

 4. Helemaal herkenbaar ik ben duidelijk ook een B mens. meeste van mijn blogs worden dan ook na elven geschreven eerdere heb ik vaak geen inspiratie. Ik heb gelukkig geen last van zomer en wintertijd.

 5. Ik weet niet of ik een A of B mens ben. ‘s Avonds laat leef ik wel altijd weer even op en de laatste tijd ben ik ‘s nachts vaak wakker. Maar ik vind het wel heerlijk dat het straks zomertijd is en dat het een uur langer licht is. Dat het ‘s ochtends dan weer donker is als ik opsta, neem ik op de koop toe. Opstaan vind ik altijd wel prima. Blijkbaar heb ik niet zoveel slaap nodig. ‘s Ochtends ben ik vrij, dat scheelt ook. Ik ben A en B denk ik. Kan zowel ‘s ochtends als ‘s avonds laat actief zijn maar ook wel lui hoor.

 6. @ReneSmurf Meestal zou ik helemaal niet willen slapen. Er zijn zoveel dingen die ik graag doe, dat de dagen altijd te kort zijn.

  @Christel een goede nachtrust is goud waard. Het helpt meestal wel als ik Tai Chi doe voor het slapen gaan. Ik neem daar alleen niet altijd de tijd voor.

  @Desire En als je gedachten eenmaal aan de gang gaan, kun je het slapen wel vergeten?

  @Leidse Glibber Bedenk jij je onderwerpen dan ook ‘s avonds? Ik vroeg me al een tijdje af hoe jij aan je inspiratie komt. Krijg je dat aangereikt, of moet je zelf op zoek naar wat er in Leiden allemaal gebeurd.

  @Lien het is ook niet zo heel zwart-wit. Je hebt extreme A en extreme B mensen, daarnaast heb je mensen die er tussen in zweven.

 7. Ik moet er ook altijd wel een paar dagen aan wennen, zo extreem als jij heb ik het gelukkig niet. H

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.