In de werkplaats: Een zwevende tafel (deel 1)

Afgelopen weekend ben ik begonnen met het maken van, wat ik noem, een zwevende tafel. Om het idee beter uit te kunnen leggen, heb ik een foto gemaakt van de reden waarom ik een zwevende tafel wil maken.

DSC_0371
Mijn kolomboor is een flinke sta in de weg op mijn werkbank. Hij weegt rond de 30 kilo en mede daardoor ben ik het beu dat ik hem regelmatig aan de kant moet schuiven. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeer blij met de diensten die de kolomboor kan leveren. Alleen ben ik dat ook met de diensten van mijn werkbank.

Afgelopen weekend ben ik begonnen met het maken van een tafelblad waarop de kolomboor straks komt te staan. Oorspronkelijk had ik als plan om vrijdag al te beginnen, maar de sneeuwval – ik moet het merendeel van mijn zaagwerk buiten doen – gooide roet in het eten. Om de vrijdagmiddag toch zo nuttig mogelijk te besteden, begon ik met het maken van een ontwerp in Sketchup. Toen ik het ontwerp redelijk af had, kon ik naar de lokale bouwmarkt benodigde om de materialen te kopen.

Voor het tafelblad heb ik populieren multiplex gebruikt, die ik aan drie kanten heb gelamineerd met stukken vurenhout. De kant waar je het vurenhout niet ziet, is de kant die straks aan de muur vast komt te zitten. Dit wordt allemaal veel duidelijker, als ik het resultaat laat zien in een nieuwe blog.

DSC_0362
Het maken van het blad kostte veel meer tijd dan ik had voorzien. Ik moest elke lat met deuvels vastlijmen en houtlijm droogt nu eenmaal niet zo snel. Als je grote meubels maakt, dan is dat fijn. Je wilt dan immers zoveel mogelijk de tijd hebben om alles haaks in elkaar te zetten. Maar voor dit soort projecten mag de droogtijd wat mij betreft korter. Overigens zitten de hoeken strak in elkaar, dat hele kleine haarlijntje werk ik later mooi weg.

DSC_0367
De bovenstaande foto’s, zijn het resultaat van een paar uur klussen op de zaterdagmiddag. De rest van het weekend had ik helaas geen tijd meer om met dit project verder te gaan. Maar erg vond ik het niet, want het weekend is voor de rest heel gezellig verlopen. Op de kolomboor zie je overigens nog een stuk hout, waar ik een Apple logo uitgehaald heb. Het Apple logo heb ik, in een eerder project, gebruikt als knop voor een lade, waarin een Airport Express weggewerkt is. Dankzij die Airport Express kan ik in mijn werkplaats genieten van alle muziek die ik er naar toe stream (radio, spotify, alles wat ik vanaf mijn iPad kan streamen).

DSC_0372

5 thoughts on “In de werkplaats: Een zwevende tafel (deel 1)

  1. @kristel, kunstenaar is een groot woord hoor.

    @Leidse Glibber, zullen we volgend jaar samen een peurbak maken?

  2. Je houdt jezelf wel bezig zo. Maar ik snap het wel, het begint met een gedachte, en op den duur ben je er uit en ga je aan de slag! En met resultaat.
    En dan maar zien.

  3. Zo doe ik al mijn projecten het liefste. Een idee vormen, dan beginnen en zien waar het schip strand.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.