De rekbaarheid van een vriendschap

Vriendschap Vriendschappen komen en gaan, zoals duiven een duiventil in- en uit vliegen. Sommige vriendschappen duren kort, andere langer, maar de beste vriendschappen zijn blijvend – het aantal vrienden is in die volgorde overigens, meestal aflopend. Van sommige vriendschappen vraag je je wel eens af hoe ze ooit tot stand zijn gekomen en van andere waarom ze ooit zijn beëindigd.

Soms doet het beëindigen van een vriendschap pijn. Pijn vanwege het feit dat die er niet meer is of om de manier waarop die vriendschap werd beëindigd. Maar elke vriendschap is een dierbare herinnering, een wijze les of een vanzelfsprekende zekerheid. Die vanzelfsprekende zekerheid is overigens vaak rekbaar. Zolang je elkaar zo af en toe, maar laat merken dat je beide die vriendschap erg waardeert. Want hoe rekbaar die vriendschap ook is, je wilt niet dat ze breekt.

 

8 thoughts on “De rekbaarheid van een vriendschap

 1. Vriendschap is een illusie, en eentje om te koesteren.
  Vriendschappen die niet blijvend zijn voelen, na afloop, als mislukt.
  Vriendschappen horen voor altijd te zijn, dat mag in mindere mate, dat mag nooit stoppen.

 2. Mooi gesproken. Je komt er in je leven in ieder geval achter wie je echte vrienden zijn. Er blijven er maar weinig over (is mijn ervaring).
  Dan de vriendschappen in blogland, die wisselen nogal eens. Hebben ze je zo ineens van hun blogroll afgeknikkert, nou ja! Aan de andere kant is dat een voordeel van virtuele vriendschappen, geen gedoe en lekker gemakkelijk haha! 😉

 3. Wat heb je dat prachtig opgeschreven. Het is wellicht niet voor niets dat er over de “seven year itch” gesproken wordt.

 4. Ik zou mijn vriendschappen niet met een duiventil willen vergelijken. Heb relatief weinig vriendschappen zien gaan, wel genoeg nieuwe vriendschappen zien komen. Maar ben het met je eens dat aan alle vriendschappen mooie herinneringen zitten. Ook als er helemaal geen contact meer is.

 5. Ik heb nog nooit een vriendschap verbroken. Het komt wel voor dat ze verwateren. En een goede vriendin is overleden helaas. Maar de meeste vrienden (vriendinnen meestal) in mijn leven heb ik al heel lang. En het is niet eens nodig om elkaar vaak te zien.

 6. @ReneSmurf Niet alle vriendschappen die niet blijvend zijn voelen als mislukt hoor. Soms kom je gewoon passanten in je leven tegen, waar je een tijdje mee om gaat.

  @Desire dank! Ik zit er aan te twijfelen om mijn blogroll niet meer te publiceren. Maar daar twijfel ik nog over.

  @Christel die seven year Itch vind ik heel herkenbaar.

  @Borg Bij mij zit er een heel groot verschil tussen kennissen en vrienden.

  @LeidseGlibber soms kom je daar te laat achter 😀

  @Lien Zeker dat laatste ben ik met je eens. Ik heb vrienden in het buitenland die ik soms 1 keer in de 5 jaar zie. We houden wel vol contact, dat wel.

 7. @ Theo: bij mij ook. Het duurt heel lang voordat ik iemand een vriend of vriendin noem. Terwijl veel anderen waarschijnlijk al lang die term zouden hebben gebruikt voor de vriendschap.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.