Mijn plaat/jouw plaat

Mijn plaatTerwijl ik door een aantal blogs struinde, kwam ik het volgende initiatief tegen Mijn Plaat/jouw plaat. Dit initiatief klonk als muziek in mijn oren en het duurde niet lang eer ik mijn lijstje samengesteld had. De kanttekening die ik er bij wil plaatsen, is dat bij mij dergelijke lijstjes vaak een moment opname zijn. Ze kunnen van uur tot uur wisselen.

1. Je favoriete liedje
Let yourself go van Green Day – Vanaf de eerste keer dat ik de eerste klanken van het intro van  Basket Case van Green day hoorde, was ik fan van deze band. Let yourself go vind ik het beste nummer van de drieluik Un, Dos Tres dat Green day vorig jaar uitbracht.

2. Een liedje waar je blij van wordt
Hello van Martin Solveg. Dit liedje was de anthem van 3FM Serious Request 2010. Van alle Serious Request anthems vind ik deze nog steeds de beste.

3. Een liedje waar je bedroefd van wordt
Hurt van Nine Inch Nails. Ik las het boek Wij zijn, maar wij zijn niet geschift van Tim Krabbé. Het boek gaat over het bloedbad op Columbine High school. Hierin beschrijft Tim zijn diepgaand onderzoek naar de toedracht en de uitvoering van het bloedbad. Hierin noemt hij ook een paar nummers waar de schutters naar luisterden, waarvan Hurt er één is. Luistert en huivert u zelf. Ik krijg al kippenvel van afschuw als ik het intro hoor.

4. Een liedje dat je aan iemand doet denken
Er zijn er vele, maar het nummer Message To My Girl van Split Enz doet mij denken aan verliefdheid tijdens mijn studie. Ik was zo smoorverliefd op haar dat ik voor haar dit nummer aanvroeg op 3FM. De pech wil dat zij nooit heeft gehoord dat het liedje speciaal voor haar op de radio werd gedraaid. Het vervelende voor mij, was dat mijn naam op de radio werd genoemd en dat een oom van mij dit allemaal hoorde. Als sinterklaas surprise kreeg ik van hem een LP.

5. Een liedje waarvan niemand verwacht dat jij hem leuk vindt
Opium for the People van Slipknot. Iedereen die mij kent weet dat ik naar veel rustigere muziek luister. Ik zag Slipknot live optreden op een festival in Barcelona waar ik als roadie van een band heen mocht. Hoewel dit normaal niet mijn muziek is, heb ik Slipkont dankzij dit optreden in mijn hart gesloten.

6. Een liedje dat jou omschrijft
I am Mine van Pearl Jam. Met name de regel “I know I was born and I know that’ll die. But the inbetween is mine. I am Mine”, want dat is mijn levensmotto.

7. Een liedje waar je naar luistert als je gelukkig bent
I love it van Icona Pop. Zo zou iedereen in het leven moeten staan. Het maakt niet uit wat anderen van je vinden, zolang je maar gelukkig bent. Eerlijkheidshalve heb ik altijd het gevoel dat de zangeres speciaal tegen mij de zin “You’re from the 70’s, but I’m a 90’s bitch” zingt.

8. Een liedje waar je naar luistert als je in de put zit
Hysteria van Muse. Muse mag überhaupt in geen enkele van mijn muzieklijstjes ontbreken – behalve als ik lijstjes maak over muziek die ik niet kan waarderen. Maar dit is een van de nummers die ik een hele dag op repeat kan hebben staan, zonder dat het nummer me gaat vervelen. En hoe diep ik ook in de put zit. Muse helpt me om weer naar boven te krabbelen.

9. Een liedje dat je op je begrafenis wilt laten spelen
Good Riddance van Green Day, vooral de regel “I hope you have the time of your life” vind ik van toepassing. Als mijn leven afgelopen is, gaat het leven van andere verder. En ik hoop dat ze er het beste van maken.

10. Een liedje waardoor jij je schuldig voelt
Skyscraper van Demi Lovato. Tijdens de audities van X-factor USA 2012, kwam een 19 jarig meisje de bühne op. Voor ze begon met zingen zag je flarden van interviews met haar, waarin ze vertelde hoe erg ze vroeger gepest werd. Enfin de rest moet je echt zelf bekijken, ik heb dit filmpje tientallen keren bekeken en telkens rollen de tranen bij het zien ervan over mijn wangen. Niet dat ik me schuldig voel, omdat ik iemand gepest heb op de middelbare school.Daar deed ik namelijk nooit aan mee. Nee ik voel me schuldig, omdat ik er niets tegen deed als iemand gepest werd. Jillian Jensen heeft de wereld laten zien, hoeveel schade pesten aan kan richten.

7 thoughts on “Mijn plaat/jouw plaat

 1. Ja, interesant. Ik zou een heleboel niet eens weten, en dan nog, net wat je zegt, het is even een momentopame, en later zal je dit teruglezen.
  |En dan wellicht is alles anders, of het zelfde.

 2. Wat een mooie lijst en een goed idee om een dergelijke lijst te maken. Dat het slechts een momentopname is doet er voor mij niet toe.

 3. Mooi, zo’n muzieklijst met nummers die verschillende gevoelens oproepen.
  Een aangrijpend verhaal ook van Jillian Jensen …
  Ik hou van vele soorten muziek maar NIET van smartlappen en carnavalkrakers :-s
  In ieder geval ken ik 2 nummers waar ik vrolijk van wordt: ‘Stand up’ van Jesse J en ‘Happy Face’ van Destiny’s Child :)

 4. @Leidse Glibber, gek is dat he. Ik kan me echt ook geen mooiste liedje aller tijden bedenken.

  @ReneSmurf en zo is dat.

  @Christel ben eigenlijk wel heel benieuwd naar jouw lijstje.

  @Desire als ik vorig jaar actief aan het bloggen was, dan denk ik dat ik wel een of twee blogjes aan Jillian zou hebben besteed. Van ‘Stand Up’ word ik i.d.d. ook heel vrolijk.

 5. @Theo Ik ben eraan begonnen en ik ervaar het als een confrontatie, in positieve zin overigens maar het raakt me. Bij de meeste punten associeer ik de nummers die ik kies met een persoon, soms uit het verleden, soms in het nu. Ik moet er nog even over denken of ik de lijst plaats.

 6. @Christel Ik begrijp wat je bedoelt. Ik ben wel heel nieuwsgierig naar je lijst. Als je wilt kun je hem naar me sturen via de contactpagina??

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.