Ligt het alleen aan mij, of ….

fraudDe afgelopen tijd, word ik steeds vaker geconfronteerd met mensen/organisaties met kwade bedoelingen. Zo kreeg ik, eind oktober vorig jaar, een rekening van KPN mobile. Althans ik kreeg de rekening op mijn adres, maar de persoon aan wie de rekening geadresseerd was heeft nimmer op mijn adres gewoond. Ik heb dit direct bij KPN gemeld, maar de vrouw in het call center kon niets doen “Stuurt u de rekeningen maar terug”. Dat heb ik gedaan, maar KPN bleef rekeningen sturen – die allen weer linea recta retour afzender gingen. Uiteindelijk kwam er een brief van een incassobureau binnen, geadresseerd aan de persoon aan wie KPN de rekeningen stuurde. Een telefoontje met het incasso bureau was voldoende om hen er van te overtuigen dat de persoon die ze zochten niet op mijn adres woonachtig is en dat de laatste 15 jaar ook niet is geweest. KPN had zich het geld van het incassobureau kunnen besparen als ze direct na mijn eerste telefoongesprek met hen, actie hadden ondernomen.

Inmiddels zoeken Phishing criminelen hun slachtoffers meer en meer op via traditionele kanalen. Voorheen probeerde ze je ter verleiden via e-mail, maar tegenwoordig proberen ze het via je telefoonnummer. In een maand tijd was het bij mij tweemaal raak. De eerste keer werd ik gebeld door een, slecht, Duits sprekende mevrouw. Ze belde mij vanaf een Nederlands mobiel telefoonnummer en vertelde dat ze van een Duits bedrijf was dat wijn maakte. Ze was namens dat bedrijf de Nederlandse markt aan het verkennen.

Geloven deed ik haar niet echt. Want elk zelfrespecterend bedrijf dat in het buitenland een nieuwe markt aan wil boren, schakelt daarvoor een marketingbureau uit dat land in. Lang duurde het gesprek niet, ze vroeg of ik wel eens wijn dronk. Mijn antwoord was “Nee ik drink geen alcohol”. Ze bleef haar vraag stug stellen en uiteindelijk herhaalde ik mijn antwoord nog een keer, maar nu op een boze toon. Ze mompelde nog wat woorden en gooide de hoorn erop.

Het uiteindelijk toppunt is een organisatie die veelal belt vanuit Amerika – het meest gebruikte nummer is 0014259053074. Het is een agressieve club criminelen. Als ze jou eenmaal als slachtoffer hebben uitgekozen bellen ze je meerdere keren per dag op, totdat ze je te spreken krijgen. Dat laatste lukte ze bij mij, op een zaterdagmorgen. Een Engels sprekende man, met een zwaar Indiaans accent, wist mij te vertellen dat ze een virus op mijn computer hadden ontdekt. Ik wist een ding, dit is geen zuivere koffie, want ik had mijn computer sinds de belastingaangifte over 2011 niet meer aangezet.

Hij probeerde mij ervan te overtuigen dat ik een programma van een bepaalde site moest downloaden, zodat dat programma het virus van mijn PC kon verwijderen. Het was ook best lastig om tot de beste man door te dringen. Maar toen ik hem in mijn beste Engels vroeg, of hij wist dat het in Nederland bij de wet verboden is om telefoonnummers te bellen die in het belmenietregister staan, werd het gesprek snel beëindigd. Nadat ik de frase “do you know it’s against the law” had uitgesproken, beet hij me nog een “Fuck You!” toe en smeet de hoorn erop.

Nadat ik het 0014259053074 had gegoogled, ben ik blij dat ik die man zijn instructies niet heb opgevolgd. Als u nieuwsgierig bent, hier ziet u een aantal zoekresultaten. Ik ben inmiddels aan het overwegen om een ander telefoonnummer aan te vragen voor mijn vaste telefoonnummer en om de vermelding van mijn nieuwe nummer uit de telefoongids te laten halen.

4 thoughts on “Ligt het alleen aan mij, of ….

  1. Ligt niet aan jou … het is gewoon een stel onbeschofte criminelen die inbreuk maken op je privacy. Sinds ik aangemeld sta op ‘belmeniet.nl’ gaat het redelijk. Maar een beetje mondigheid is gewenst anders ben je de zwaar de pineut.
    Leuk dat je weer bent begonnen met bloggen, altijd gezellig :)

  2. @Desire, ik sta ook in het belmeniet, en uit Nederland ontvang ik gelukkig ook geen telefoontjes meer.

    @Leidse Glibber, ik denk dat je gelijk hebt. Het is ook heel moeilijk om er wat tegen te doen.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.