Vooroordelen

Laatst zag ik een bestelbus staan. De motor leek nog te draaien – dat kon ik tenminste zien aan de dampende uitlaatgassen -, maar horen deed ik hem niet. Wat ik wel hoorde was het geluid van een autoradio die afgestemd was op een Nederlandse piratenzender.

Terwijl ik de auto naderde zag ik dat de bestuurder bezig was met het lossen van zijn lading. Nu vorm je in je leven vaak een aantal beelden, zo is een bouwvakker veelal een man, secretaresses zijn meestal vrouwen en iemand die naar een Nederlandse piratenzender luistert, dat moet gewoon iemand van Nederlandse afkomst zijn. Ik bedoel laten we eerlijk zijn – zonder de bedoeling om iemand te  willen beledigen – je verwacht gewoon niet dat iemand die niet van Nederlandse origine is, dat die naar een Nederlandse piratenzender luistert.

U voelt hem al aankomen, mijn verbazing was groot toen de bestuurder van de bestelbus met zijn hoofd uit de laadruimte kwam. De beste man was overduidelijk niet van Nederlandse origine. Ik groette de beste man en moest hard om mezelf lachen vanwege het feit dat ik verbaasd was over het standaard beeld dat niet klopte. In het vervolg ga ik proberen om die standaard beelden te negeren.

6 thoughts on “Vooroordelen

 1. Zo ben je onbedoeld toch aan het vooroordelen.
  Dat komt door ervaring, maar door deze ervaring worden je vooroordelen hergeordend!

 2. Inderdaad mooi dat het leven je ideeën op gezette tijden ontkracht. Tegelijkertijd hang je eigenlijk nog steeds een vooroordeel aan: dat de goede man pas in zíjn leven hierheen verhuisd is. Dat hij wellicht tot de vierde generatie die hier in Nederland geboren is behoort, dat komt niet eens zo snel in je op. Dat zijn vader, opa, overgrootvader hier ook gewoon al geboren en getogen zijn, hij geen andere taal dan Nederlands spreekt en geen andere cultuur dan deze kent, ‘s ochtends een boterham kas eet en een harde g heeft, of juist niet.

  Ik bedoel maar, dat de huid niet spierwit is, wil nog altijd niets zeggen over het gehalte Nederlands in hem. :)

 3. Ik heb dit blogje eerder bij je gezien? ergens in vage memories hoor, maar niet de eerste keer dat je dat voornemen hebt=3 succes iig =D

  (heb ooit is in de 3e klas gehoord dat je in een kwart van een seconde geloof ik al een eerste indruk van iemand hebt. ff dat je het weet^^ )

 4. Fijn dat je weer terug bent! Hoop dat je weer veel blogplezier gaat ervaren.

  En nu on topic: ja, vooroordelen…we hebben er allemaal last van. Leuk om soms verrast te worden.

 5. @Leidse Glibber: Dat is het zeker en je moet vooral om jezelf kunnen lachen 😀

  @Renesmurf: Van tijd tot tijd is het goed om ze te herordenen.

  @Wenz: En zo had ik nog niet eens bekeken. Ik vind het altijd geweldig als iemand met een niet westers uiterlijk met een zacht g of een dialect spreekt.

  @Menno: Een kwart van een seconde? Dat is best snel. Het zou kunnen dat het een terugkerend thema is, dank je wel dat je me er aan herinnerd.

  @Borg: Goed om weer terug te zijn. En verrassingen zijn altijd leuk.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.