Herfst, de periode van het loslaten

Vanuit het Taoïsme staat het element metaal ook voor het seizoen herfst en voor het loslaten. In eerste instantie begreep ik niet zo goed wat metaal en herst met loslaten te maken hebben, totdat iemand het mij uitlegde. Een metalen zwaard kan dingen in tweeën klieven – deel een laat deel twee los – en in de herfst laten de bomen al hun blaadjes los.

Met dit gegeven maakte ik, met mijn camera in de aanslag, een wandeling door een nabij gelegen bos. De bomen liet stilaan hun bladeren los.

Bomen---klein

Het mooie aan het, in de herfst, wandelen door het bos is dat je die wonderbaarlijke planten – of eigenlijk zijn het schimmels – tegenkomt die we ook wel paddenstoelen noemen. Deze waren zo futuristisch, dat het bijna lijkt alsof ik ze flink gephotoshopped heb.

Mushroom-3

Lopende door het bos kom je nog meer merkwaardige dingen tegen. Zo bijvoorbeeld ook het volgende, het leek wel buitenaards.

Mushroom-2

Vanaf de zijkant lijkt het helemaal net alsof de paddenstoel zich als een UFO in de boom heeft gedrukt.

Mushroom-1

11 thoughts on “Herfst, de periode van het loslaten

 1. Ik kom oorspronkelijk uit een bosrijk gebied maar ik heb er niets mee; geef mij maar water en dan bij voorkeur de Friese meren.
  Nu ik deze foto’s zie maakt het me bewust van de schatten die het bos verbergt en hoeveel er te ontdekken valt. Misschien moet ik mijn mening herzien en het bos nog een kans geven.

 2. Ik vind de herfst denk ik wel het mooiste seizoen.. De kleuren zijn prachtig. Je foto’s trouwens ook 😉

 3. Die camera ‘in de aanslag’ is natuurlijk je symbolische zwaard dat weliswaar niet klieft maar het klieven gadeslaat (en is er niet een filosofische stroming die beweert dat iets pas gebeurt als het gezien wordt waardoor die camera acuut een actievere functie krijgt en jij als indrukker van de cameraknop, de dader wordt? Theo de Kliever, hij bladerde door de herfst.)
  Ik zie het wel voor me. Superfoto trouwens, die derde.

 4. Ik persoonlijk heb meer met de zomer, alles zo mooi groen en vol.
  Bladeren die afsterven en neerstorten, ik vind dat altijd wel jammer.

  Maar paddestoelen daarintegen, vind ik wel weer leuk.

 5. @Christel: Ik vind water en bos beide wel wat hebben. Vaak is het wel zo dat, dat wat dichterbij je huis is, je ook minder bezoekt.

  @Leidse Glibber: Maar Leiden heeft dan ook weer andere mooie dingen :)

  @Hilda: Hartelijk dank!

  @Mantis: Ik ga het beeld dat ik van mijn camera heb eens grondig bijstellen. Mooie stroming.

  @ReneSmurf: Vind je de herfstkleuren niet mooi?

 6. Goed dat je het uitlegde, want ook ik had zoiets van ????
  Mooie uitleg en tja…duidelijk! :)
  Mooie foto’s heb je weer gemaakt.
  Leuk dat je daar nog zoveel lol aan beleefd. De herst zit vol mooie kleurtjes.

 7. Oh wauw…… Ik weet dat deze foto’s van een jaar geleden zijn maar joh, voor mij zijn ze nieuw, ik zie ze pas voor het eerst dus mag ik best nog wel zeggen dat ze heel erg mooi zijn he? :)

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.