Do(e)len

“Je hebt last van je keel”, zegt mijn Chi Kung leraar tegen me.

“Hoe weet jij dat?”, vraag ik hem terwijl we een oefening doen waarbij we elkaar energie geven.

“Dat voel ik aan mijn keel als je mij energie geeft”, zegt hij.

Dat was een opmerkelijk gebeuren tijdens de laatste workshop Chi Kung, en niet in de laatste plaats omdat ik deze morgen opstond met een snotterende neus en een geïrriteerde keel, een aandenken aan het winter klaarmaken van mijn tuin wat ik gisteren in de motregen deed.

De cursus Chi Kung was echt geweldig, en hoewel ik aanvankelijk dacht dat ik het tijdig opstaan op de zondagmorgen niet leuk zou vinden, ik blogde er hier al eens over, moet ik toegeven dat het slechts zoeken was naar een excuus om me niet voor de cursus in te schrijven. Dankzij die cursus voel ik me een heel ander mens, ik kan natuurlijk niet schrijven dat ik een ander mens ben, want ik heb nog steeds hetzelfde lichaam en dezelfde geest, maar mijn instelling en kijk op de dagelijkse dingen is wel degelijk veranderd. Ik ben veel opgewekter, slaap veel beter, heb mijn oprechte interesse in andere mensen weer terug en ik bekijk alles door een veel positiever bril. Bij deze wil ik mijn leraar M. van harte bedanken, al denk ik niet dat hij dit ooit hier zal lezen.

Een tijd geleden vroeg iemand mij, wat de doelen zijn die ik zou willen behalen. Op het moment dat het mij gevraagd werd, was ik niet echt met het stellen van doelen bezig – ik was een beetje weggezakt in zelfmedelijden. Maar nu ik zo eens rustig zit te genieten van het zwakke zonnetje, dat door mijn achterraam gluurt, kom ik er achter dat het stellen van doelen helemaal nog niet zo verkeerd is, niet dat het halen van die doelen het doel is, maar meer om te kijken wat ik graag zou willen bereiken, zodat ik er naar toe kan werken. Hier, in geheel willekeurige volgorde, een vijftal doelen.

 1. Nog meer plezier halen uit mijn werk – op zich niet zo’n vreemd doel, want werken is een belangrijk deel van mijn dagelijkse bezigheden.
 2. Mij verder bekwamen in Tai Chi, zodat ik ver genoeg ben om een lang gekoesterde droom, het leren hanteren van de Katana,  te vervullen – niet dat ik zo’n agressief mannetje ben, ik vind de krijgskunst van het zwaardvechten erg mooi om te mogen aanschouwen.
 3. Bestaande vriendschappen intensiever onderhouden en nieuwe vriendschappen sluiten.
 4. Het lijstje met vakantiebestemmingen afwerken: op bezoek bij vrienden G. en A. in Chicago, een reis naar Samoa en Nieuw-Zeeland, een trektocht door Peru, een bezoek aan de Taj Mahal en het rode fort, een reis naar Dengfeng China.
 5. Veel nieuwe dingen leren op het gebied van mijn werk, maar bovenal ook in de privésfeer.

Ik betrap mijzelf erop dat ze niet allemaal even concreet zijn en dat sommige nooit te behalen zijn, omdat er nou eenmaal aan gewerkt moet worden totdat ik voor de laatste keer mijn adem uitblaas. Maar nu ik ze aan de virtuele wereld toevertrouw, liggen ze vast en kan een ieder mij op elk willekeurig moment vragen hoe het staat met het behalen van de genoemde doelen.

6 thoughts on “Do(e)len

 1. Knap vind ik het dat je al zo snel resultaat hebt met Chi Kung. Ik hoopte daar ook op met Tai Chi, maar kreeg alleen maar last van een blessure en voelde het niet doorwerken in mijn dagelijkse leven. Mindfulness weer wel, en ik hoopte dat Tai Chi daar een mooie aanvulling op zou zijn, maar helaas. Maar misschien heb ik te snel mijn conclusie getrokken, ik ben er drie maanden mee bezig geweest. Jij had al Tai Chi gedaan toch?

 2. Wat goed dat je zaken naar het positieve hebt weten te keren.

  Ondanks dat ik je blogs lees had ik nog steeds geen idee wat Chi Kung was maar na wat googelen ben ik helemaal op de hoogte en absoluut geïnteresseerd.
  Net zoals Aukje kan ik wat met mind fullness maar ook haptonomie vind ik erg waardevol.

  Wat doelen betreft zei iemand mij ooit: “als je een doel hebt moet je daar naartoe werken”, en toen dacht ik “oeps… dat vergeet ik inderdaad weleens”.

 3. Als je je er goed bij voelt is het goed.
  Tja, meer kan ik er niet van zeggen.

  Ik heb zelf nogal baat bij een dagelijkse wandeling met de hond, das goed voor de geest.

 4. Altijd moeilijk om op welke manier dan ook je doelen te behalen, maar als jij je er goed bij voelt dan is dat vast een erste stap.
  Off topic, die man was echt goed, had nog meer Springsteen achtige nummers in zijn show.

 5. @Aukje: Ik heb hiervoor Tai Chi gedaan, maar daar deden we ook altijd wel Chi Kung oefeningen. Tai Chi zou dieper moeten gaan nog, maar is ook minder statisch. Chi Kung kun je in principe al doen door de oefeningen te visualiseren. Dat heb ik zelf niet geprobeerd, maar volgens mijn leraar heeft een leerling van hem, met MS, er veel baat bij.

  @Christel: Om eerlijk te zijn ken ik Mind fullness zelf niet. Maar ik hoor veel van mensen die er goede ervaringen mee hebben. Iets dat ik zelf eens wil gaan onderzoeken. Afgaande op mijn ervaringen met haptonomie, kan ik zeggen dat Chi Kung/Tai Chi en haptonomie veel overeenkomsten vertonen. Ik vermoed dat ze beide een zelfde oorsprong hebben. Ik kan het alleen aan mijn haptonomie therapeute niet meer vragen, maar misschien dat Max (mijn leraar) er iets over kan vertellen.
  Ik denk dat wij als mensen ons vaak te weinig doelen stellen.

  @Leidse Glibber: Eigenlijk is dat met alles zo, als iets goed voor jezelf voelt, dan is het ook goed.

  Ik heb inmiddels wat werk van de man gevonden en dat draai ik regelmatig. Hartelijk dank voor de tip.

  @Kaat: Er zijn dingen waar ik gewoon maar niet over nadenk, ik ben op zoek naar een Chi Running instructrice of Instructeur.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.