De witte rastaman

Als je, net als ik, ‘s ochtends rond dezelfde tijd van je huis naar je werk vertrekt, dan ontwikkelen er zich bepaalde patronen. Een buurtbewoner die je steevast begroet,als hij of zij de auto instapt op weg naar het werk. Een bewoner van het bejaardentehuis op de hoek, die achter de rollator op weg is naar de supermarkt. Die ene dag in de week waar je op steevast op dezelfde plaats en het zelfde tijdstip de vuilniswagen tegenkomt. Of die jonge moeder die op weg naar huis is, nadat ze haar kroost naar de basisschool heeft gebracht.

Zo kan ik er ook de klok op gelijk zitten dat ik, elke doordeweekse morgen, een jonge blanke man tegenkom. Met zijn lange rastavlechten, is hij een opvallende vertoning in het dorp waarin ik leef. Deze week verliet ik mijn huis iets eerder, omdat er een gedwongen, maar ook zeer welkome work-out op het programma stond – de ramen van mijn auto waren bevroren. Terwijl de vrieskou de lome warmte van de nachtelijke rust verdreef, zorgde de work-out ervoor dat de laatste slaap, die zich nog in mijn spieren verzameld had, uit mijn lichaam verdween.

Het was goed dat ik rekening gehouden had met de extra tijd dat het met kostte om de ramen van mijn auto te krabben, want ik kon precies op de gebruikelijke tijd vertrekken. Exact op het normale tijdstip en plaats waarop ik de witte rastaman doorgaans tegenkom, kreeg ik hem in het vizier. Wat me deze keer opviel, was dat hij in een t-shirt met korte mouwen liep, alsof de kou hem helemaal niks deed. En terwijl ik een blik wierp op het instrumentenpaneel van mijn auto, zag ik dat het buiten-3 graden Celcius was.

9 thoughts on “De witte rastaman

 1. Een timmerman bij ons loopt ook altijd met blote armen, soms doet die een boddywarmer aan.
  jaja, en nu heeft die griep.

  Het leuke van mijn werk is dat ik altijd ergens anders naar toe moet.
  Momenteel fiets ik, en kom inderdaad steeds dezelfde mensen tegen, tot het werk gedaan is, en ik weer een andere route krijg.

 2. Brrrrrr t shirt korte mouw moet er even niet aan denken.
  Maar wel leuk he die elke dag rituelen.

  Off topic, ben bang dat je toch eigen vervoer moet zoeken hahahahah

 3. @ReneSmurf: Dat is eigenlijk nog veel leuker van die afwisselende patronen :) Sommige mensen lopen zelfs hartje winter nog met korte mouwen, ik moet er eigenlijk niet aan denken.

  @Leidse Glibber: Die rituelen zijn echt geweldig. Kleine kans dat ik een jaar openbaar vervoer kan winnen? :)

 4. Vroeger op school was er een jongen die het hele jaar door in een t-shirt rondliep.. ik vond dat zooooo stoer! Was ook hopeloos verliefd op hem haha!

 5. Bij mijn vorige baan was er ook een jongen, het was een hippie met hele lange dreads en altijd fleurige kleding aan. En hij liep altijd op teenslippers… In februari sneeuwde het en toen banjerde hij rustig op zijn teenslippers door de sneeuw. Ik begrijp niet hoe hij dat volhoudt.

 6. WOW moest er al gekrabt worden????
  Misschien dat deze meneer gewoon nog in de ontkenningsfase zat: Nee tis geen winter, nee tis geen winter? Krabben, nu al. Da’s erg :S

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.