De pepermuntjespot-theorie

pepermuntHet is eigenlijk gewoon zo gegroeid, misschien is in gesleten wel een betere woordkeuze. Elke maandagavond gaan we met zijn allen naar de sportschool. De ene komt juist op maandag, omdat dan manlief op de kinderen past. Weer een andere, omdat de maandagavond gewoon het beste in de agenda past. Maar de meeste komen gewoon voor de gezelligheid.

Deze week ging ik, nadat ik mijn rondje van oefeningen en aparaten had gedaan, weer naar huis. En terwijl ik me, pratend met een medesporter, naar de uitgang begaf, pakte ik nog even snel een pepermuntje uit de pepermuntjespot die op de tafel bij de hoofdingang staat.

“Eigenlijk zouden ze het moeten verbieden”, zei mijn medesporter en hij wees op de pepermuntjespot.

“Waar doel je precies op?”, vroeg ik hem toen ik hem niet direct begreep.

“Nou zo’n pot waar iedereen met zijn handen in zit, dat kan de Mexicaanse griep verspreiden.”, legde hij me uit.

Ik wist niet zo heel goed wat ik er van me moest denken, want aan de ene kant zou het zomaar kunnen – er zijn immers veel mensen die deze sportschool bezoeken en ik heb geen idee waarheen ze allemaal geweest zijn op hun vakanties – en aan de andere kant vind ik het wel ietwat ver gezocht.

De dag erop installeerde ik me achter mijn bureau en was ik de pepermuntjespot-theorie van mijn medesporter al weer compleet vergeten. We zitten met acht collega’s op een kamer, en op die kamer hebben we een snoeppot. Er is geen vaste afspraak over, maar om de beurt vullen we die pot. En als we hem zelf niet leeg eten dan is er altijd wel iemand die langskomt en even een handje snoep uit onze snoeppot grist. Op het moment dat ik onze snoeppot zag, moest ik ineens weer aan de pepermuntjespot-theorie van mijn medesporter denken en ineens had ik geen behoefte meer aan een snoepje.

17 thoughts on “De pepermuntjespot-theorie

 1. Ik zou me meer zorgen maken om pissporen. Uit onderzoek is wel gebleken dat die vaak in dat soort potten te vinden zijn. Die griep geloof ik wel: die krijg ik toch wel denk ik, op enig moment.

 2. Mensen zitten toch ook met hun handen aan apparaten en deurklinken om niet te spreken over lichaamsdelen, etc. Maar het RIVM heeft een goed protocol, misschien iets voor je medesporter.

 3. @Gypsy: Op het kantoor waar ik nu zit hangen speciale zeep dispencers tegen de Mexicaanse griep. Maar ik zou het inderdaad erg fijn vinden als mensen gewoon hun handen wassen na het bezoeken van het toilet.

  @Christel: Ik bedacht me ook dat je niet weet hoeveel mensen met hun handen aan vleeswaren zitten, alvorens die in je koelkast belanden. Volgens mij moeten we ons gewoon niet zo gek laten maken.

 4. nog niet bij stilgestaan, maar die man heeft wel ‘n punt.
  Ik ga hem bij ons op het werk voorlopig ook maar afschaffen denk ik.
  in ieder geval voor mezelf.
  Met mijn astma zit ik niet te wachten op welke griep dan ook…

 5. Dat is precies de reden waarom ik nooit uit dat soort potten eet. Iedereen zit daar met z’n ongewassen handen in, bah. Nog erger: bakjes nootjes in kroegen. daar schijnen echt inderdaad poep- en piessporen in te zitten..

 6. Alsik daar over moet gaan nadenken, kan ik ook niet meer naar een openbaar toilet, de trap oplopen bij een openbaar gebouw en meer van dat soort dingen.

 7. Geld, dat heeft iedereen ook in handen, dan moet je dat ook maar niet meer aanraken.
  Snoep gaat van de zak de pot in, en je pakt wat je hebben wilt, dus daar schuilt geen gevaar in.

 8. Alles is relatief vies en dat is maar goed ook, zo bouw je weerstand op. Maar een pot snoep, mensen pakken dat, steken het in hun mond en gaan weer terug de pot in met die afgelikte hand. Het idee staat me zeg maar niet zo erg aan :)
  Aan geld zitten trouwens cocainesporen heb ik gehoord, dus het kan altijd nog erger.

 9. Je medesporter heeft gelijk, en het meest bekende zijn idd de plassporen die in snoepschalen zitten die een toiletjuffrouw in een uitgaangsgelegenheid op tafel heeft staan. Nooit wat van pakken!

 10. Ja we kunnen natuurlijk heel ver gaan met oppassen, ik vind het allemaal nog wat overdreven hoor.
  Maar weet je wel wat ik nooit neem, pinda’s die op de bar staan in de kroeg.
  En niet vanwege de griep maar vanwege het veelvuldig toiletgebruik van de andere klanten.

 11. @Christel: Daar had ik laatst nog wel een gesprek over, mijn gesprekspartner vond dat we onszelf zoveel verwende, dat ons immuunsysteem niet zo veel meer gewend is.

  @Kuikentje: Kan me goed voorstellen dat je liever niet een griepje oploopt.

  @esther: Die nootjes laat ik altijd maar staan.

  @Mantis: Ik denk dat we inderdaad niet te veel over dat soort dingen na moeten denken.

  @Christel: Ik moet eerlijk bekennen dat ik die meestal niet vastpak :)

  @ReneSmurf: Geld is op zich ook best smerig als je er goed over nadenkt.

  @esther: Ik was redelijk verbijsterd toen ik dat van die cocaïne sporen hoorde. Ik dacht dat er in Amerika niet zoveel drugs gebruikt werd, maar 90% van de briefjes is wel erg veel.

  @Aukje: Hartelijk dank voor de tip, want volgens wast ook niet iedereen zijn handen na een bezoek aan het toilet.

  @Leidse Glibber: Ik denk dat we allemaal te ver door slaan, maar aangaande die pinda’s geef ik je groot gelijk.

 12. Overigens, na het lezen van de reacties onder je logje heb ik voorlopig helemaal geen zin in een snoepje of wat dan ook….brrrrrrrrrrrrr.

 13. ik las ook dat er restaurants zijn die de pepermuntjes hebben vervangen voor pepermuntjes in een papiertje. Wel zo hygienisch. Ik neem ze echt nooit zonder papiertje, veel te veel mensen die hun handen niet wassen na een toiletbezoek…
  En van de week was ik in de supermarkt en stond iemand in alle nectarines te knijpen om de beste eruit te pikken. Moet eerlijk bekennen dat ik dat ook doe, maar ja IK was mijn handen… en zo denkt waarschijnlijk iedereen. Misschien in het vervolg toch maar voorverpakt groente en fruit kopen of naar de ouderwetse groenteboer gaan waar je er zelf niet aan mag komen…

 14. @Qliekje: Dat van die rubberen handschoenen is misschien niet eens een gek idee. Op het werk hebben ze nu ook speciale zeep op de toiletten opgehangen met instructies hoe je je handen moet wassen. Ik vind dat allemaal wel wat ver gaan.

  @Plien: Iemand zal die groente toch moeten inpakken? Ik denk dat we ons allemaal te veel laten meeslepen door de hele hype rondom de Mexicaanse griep.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.