De eeuwige puber

john-hughesWie, net als ik, een deel van zijn pubertijd heeft doorgebracht in de 80’s heeft minimaal een van zijn films gezien. Het is immers een indrukwekkende lijst aan films die door deze man geschreven, geregisseerd en/of geproduceerd zijn: “Sixteen Candles”, “The Breakfast Club”, “Weird Science”, “Pretty in Pink” en  “Ferris Bueller’s Day Off” – ik heb de lijst ingekort tot mijn persoonlijke favorieten. Ik heb het hier over John Hughes, een jeugdheld die vorige week veel te jong is overleden aan een hartaanval.

John Hughes was een meester in het maken van films waarin hij liet blijken dat hij de pubertijd, en alle problemen die dat met zich meebrengt, als volwassene nog steeds goed kon begrijpen. Als hofleverancier bood hij een podium aan de Brat pack, een groep van jonge acteurs en actrices die in de jaren 80 uitgroeiden tot culthelden.

11 thoughts on “De eeuwige puber

 1. Geweldig vond ik de meeste van zijn films. “Pretty in Pink” en “The Breaksfast Club” heb ik wel tig keer gezien en als ze op tv zouden komen zou ik ze gelijk weer kijken.

 2. Ik las het inderdaad en moest meteen denken aan al die films die ik keer op keer kon kijken. Geweldige films inderdaad.

 3. The Breakfast Club heb ik idd gezien, de rest zegt me niet zoveel. Ben mss net te jong dan met mn 33 haha.

 4. Ik ben 36 en was helemaal verliefd op de Brat Pack, alleen Rob Lowe, die iedereen zo knap vond, heb ik nooit wat aan gevonden. Ferris Buellers Day Off vond en vind ik briljant. Jammer hoor, zo jong!

 5. Altijd sneu om te horen dat iemand zo jong, te jong overlijdt :( Het ze je of mij wel dan, altijd even tot nadenken.

 6. @Christel: Ik heb de meeste volgens mij wel op DVD, al is er nog een die niet van de meester zelf, “St Elmos Fire”. Zo af en toe moet je die films weer eens bekijken.

  @KatYo: Ik denk dat de charme van zijn films is, dat ze zo tijdloos zijn.

  @Alice: Te jong :), volgens mij zijn ze vaak genoeg in op TV herhaald.

  @Soolmaan: Volgens mij was jij degene die mij John Hughes leerde kennen ?

  @esther: Ik was zwaar verliefd op dat meisje dat in de Breakfast Club het roos uit haar haar als sneeuw op een getekende bergtop laat vallen.

  @Christel: Andrew was echt meesterlijk in St Elmos Fire, daarna hebben we helaas niet zo veel meer van hem gehoord.

  @Qliekje: Vaak realiseer ik me dan, dat ik volop moet genieten van het leven, zolang dat nog kan.

 7. In “Mannequin” vond ik hem erg aandoenlijk maar “Weekend at Bernies” waar hij ook in speelde vond ik een verschrikkelijke film.
  Bij de actrices was Molly Ringwald veruit mijn favoriet. De scene in “Pretty in Pink” in die platenzaak waar Duckie zijn dansje op Otis Redding ‘Try a little tenderness’ doet staat op mijn netvlies gebrand.

 8. @Christel: Andrew acteerde ook in een film over de Brigatte Rose – ben de titel even kwijt – en dat vond ik nog wel een redelijke film. Nu ik zo zit te tippen was het dacht ik “Year of the gun”. Gewoon jammer dat hij zijn talenten niet verder heeft kunnen ontwikkelen. Pretty in Pink was ook echt briljant met name Duckie was echt een super vondst van John. En Otis dat het natuurlijk altijd goed. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat Molly niet meer geschitterd heeft na de Brat Pack periode. Ze zat nog wel in een High School Movie in de jaren 90, maar gewoon niet de Molly die ik graag zag.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.