Zoektocht naar innerlijke rust

Het is de laatste tijd alom aanwezig, ik lees het op andere blogs, ik hoor mensen erover praten als ik op de sportschool ben, op twitter gaat het erover en ook mensen die ik ken zijn er steeds meer mee bezig: de zoektocht naar balans en innerlijke rust. En ik persoonlijk vind dat een goede ontwikkeling. Alles moet sneller en beter in onze Westerse wereld en dat is voor ons mensen erg vermoeiend. We doen nu op een gemiddelde dag meer indrukken op dan dat we vroeger in een maand deden, en die indrukken moeten we dan ook allemaal nog eens zien te verwerken en een plaatsje zien te geven. Daarnaast is het in een tijd van recessie ook erg begrijpelijk dat mensen weer in contact willen komen met zichzelf. Het vertrouwen dat we immers hadden in het ding dat we deden voor de recessie is bij veel mensen beschadigd.

Mocht u ook een van die mensen zijn die op zoek is naar een manier om te ontspannen dan kan ik u alleen maar meegeven dat u iets moet zoeken dat bij u past. Probeer eens Pilates, Yoga of Tai Chi – de volgorde is geheel willekeurig. Wat ik u nog wel mee wil geven is het belangrijkste dat ik van mijn Tai Chi leraar heb geleerd en dat is onthaasten. We zijn gewend om van alles een competitie te maken en dat is nu juist dat wat u niet moet doen als u met Pilates, Yoga of Tai Chi begint. Doe alles langzaam en stapje voor stapje, probeer niet zo snel mogelijk even lenig te worden als uw Yoga instructeur, want die heeft er waarschijnlijk ook jaren over gedaan om zo ver te komen. Als u de bewegingen van Tai Chi uitvoert, probeer die dan zo langzaam mogelijk uit te voeren, dan hebben ze namelijk ook veel meer effect.

Belangrijk is ook dat u een goed gevoel hebt met u leraar, als u dat niet hebt dan kan die persoon u ook niets leren. Hoe dan ook, mocht u opzoek zijn: sterkte, succes en veel plezier en laat me vooral weten hoe uw zoektocht verloopt.

Warme groet,

Theo

7 thoughts on “Zoektocht naar innerlijke rust

 1. Of hardlopen, boek lezen, of wat dan ook. Pilates en yoga kunnen echt hard werk zijn, ik vind het zelf niet ontspannender dan half uurtje hollen. Mijn grootste ontspanning en innerlijke rust haal ik uit het feit dat ik altijd bewust keuzes maak in wat ik doe. En sinds ik dat doe, nu een jaar of 5, ben ik vrijwel altijd ontspannen en in balans. Maar heel af en toe schiet ik daar uit. En dan ga ik lekker rennen. Tai chi heb ik nooit gedaan, dus daar kan ik niet over oordelen.

 2. Helemaal waar. Maar net als wat ik je al vertelde in je vorige log, wanneer ga ik het doen? Wat me belet? Hele goede vraag. Eigenlijk niets volgens mij. Ik moet enkel ‘de tijd’ nemen om in de auto stappen en er naar toe te gaan. Maar dan ga ik piekeren (want ik ben een piekermens): welke dag moet ik dan gaan? en als er dan weer wat tussenkomt voor de zoveelste keer? en ik ben al vaak zo moe? en wat als dit en wat als dat….Ik weet het wel. Ik moet er niet aan denken, maar het gewoon doen. Stom stom stom.

 3. Tai Chi vond ik leuk, maar te belastend voor mijn voeten en knieën. Ben nu weer gaan zwemmen, een sport waar ik altijd op terugval en dat is ook heerlijk!

 4. Ik ontspan eigenlijk het beste als ik aan het gamen ben….
  KLinkt stom, maar een paar mannetjes neerschieten/knuppelen en puzzeltjes oplossen werkt bij mij altijd erg kalmerend..

 5. @Gypsy: Ik heb geleerd dat je een minimale inspanning nodig hebt om je volmaakt te ontspannen. Voor mij persoonlijk werkt hardlopen ook erg ontspannen, maar op de een of andere manier houd ik het nooit weken achtereen vol :)

  @Qliekje: Soms komt het antwoord al terwijl je de vraag stelt. Gek is dat eigenlijk. In jouw geval zou ik zeker beginnen, geestelijke moeheid is niet iets om geen aandacht aan te besteden.

  @Aukje: Alles waar jij je prettig bij voelt, is voor jou het beste. Die knieen had ik in het begin ook erg veel last van.

  @Mantis: Vrouwe Mantis u blijft mij verbazen :) Gamen kan ook een heerlijke uitlaatklep zijn.

 6. volgens mij is het juist belangrijk dat je het ‘tussendoor’ kan toepassen. want veel mensen vragen zich af: wanneer maak ik daar tijd voor? wanneer doe ik dat?

  het gaat erom dat je gedurende je dagbesteding een aantal keren een terugtrekmoment hebt. pauze van het hoofd. even wandelen, je bewust zijn van wat je doet, in plaats van met je gedachten in het verleden of in de toekomst. het gaat denk ik vooral om rust in je hoofd; goed weten wat je doet, waarom je het doet en achter die keuzes staan en daarbij weten wanneer je even pas op de plaats zet.

 7. @karin r.: het ‘tussendoor’ kunnen toepassen is denk ik ook erg belangrijk. Vaak is dat gewoon een kwestie van doen en vooral niet bewust het niet doen, omdat je even geen tijd hebt. Leven in het nu is het enige dat telt, het verleden is voorbij en denken aan wat de toekomst mogelijk kan brengen is een verspilling van energie.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.