Het verlorene herontdekt

Een kan groene thee, brandende staafjes lavendel wierook – liefst de goud serie van The Mother’s Golden Fragances en de cd Tai Chi van Oliver Shanti & Friends op de achtergrond. Dat als decor voor een thuis sessie Tai Chi – hoe kan het ook anders met de titel van de cd. Ik weet nog goed hoe ik er voor het eerst mee in aanraking kwam. Destijds was ik – na een auto ongeluk – aan het trainen bij een praktijk voor fysiotherapeuten die daarnaast een fitness centrum hadden. Mijn toenmalige trainer vroeg of het niet iets voor mij was, en om eerlijk te zijn had ik er zo mijn twijfels over, maar baat het niet dan niet schaadt – of hoe luidt dat gezegde ook al weer.

Toen mijn eerste Tai Chi les net begonnen was, overwoog ik heel even of ik niet per direct weg zou gaan. We moesten een ontspannende ademhalingsoefening doen. Tussen het in- en uitademen moesten we tegelijkertijd onze anusspier aanspannen en met het puntje van de tong tegen onze gehemelte drukken. Ik vond dat op zijn minst gezegd een beetje apart. Het doel ervan is dat je meer speeksel in je mond krijgt en als je dat inslikt dan schijnt dat goed te zijn voor je spijsvertering.

Het gevoel dat ik na die eerste les had was eigenlijk niet te beschrijven. Het was alsof ik volkomen gelukkig was en dat er om me heen helemaal niets was – een soort van absolute staat van geluk. Ik besloot om nog maar eens een lesje te proberen en nog een en nog een. Ik hield het ruim een jaar vol, totdat de Tai Chi lessen bij die sportschool van het programma verdwenen. Inmiddels had ik al een huis in een andere stad gekocht en ik zou daar wel opzoek gaan naar een andere Tai Chi school.

Dat opzoek gaan stelde ik uit en ik stelde het nog eens uit en nog eens en nog eens. Op de een of andere manier voelde ik de laatste tijd toch de behoefte om Tai Chi weer eens te gaan beoefenen. Alleen tussen het voelen van die behoefte en het uiteindelijk doen, daar ging wel een tijdje over heen. Een week of wat geleden – dat weekend dat ik geen afspraken had – kocht ik nieuwe wierook, groene thee en in de toko kocht ik nieuwe Kung Fu schoenen. Beetje bij beetje bouwde ik het weer op en ik merk nu na een week al dat de balans zich weer wat hersteld. Heeft u dat ook wel eens, dat u van die dingen herontdekt die u eigenlijk erg miste zonder dat u er erg in had?

15 thoughts on “Het verlorene herontdekt

 1. Lijkt me heerlijk om in balans te zijn.. Zonde dat je het een tijd niet hebt gedaan… KLinkt alsof je er erg ontspannen van wordt

 2. @Mantis: Balans kun je aan werken he :) Voor mij werkt Tai Chi heel goed. Andere mensen hebben andere manieren om in balans te komen.

  @Christel: Is wel een enorm cliché maar ook een enorme waarheid.

 3. Zeker. En idd…het is zo bekend. Tussen het denken en doen zit nogal een gat zeg. Ik wil nogal veel, maar een van de dingen die ik enorm mis is het Paardrijden. Mijn paard is er niet meer en ik mis hem. Ik heb tijden gereden op een ander paard, totdat zijn eigenaar weer terugkwam van een rug operatie. Sindsdien zeg ik: ik ga weer rijden, ik ga weer rijden…..en dat zeg ik nu al 2 jaar :(

 4. Dat herken ik heel goed. Als ik een week niet aan pilates doe, voel ik me meteen leger. Vroeger deed ik aan chineng en aan yoga, maar ik vind pilates nu het allerfijnst. Vooral de ademhalingsoefeningen!

 5. Ik heb een poos mindfullness therapie gehad en daarbij moest je elke dag een half uur lang aan niks denken. Goede oefening en je voelt je er goed bij maar ik merk dat ik mezelf er nu geen tijd meer voor gun. Misschien ook maar eens naar een klasje gaan kijken. Dan heb je die stok achter de deur.

 6. Zodra ik de rust heb, neem ik het voor lief en vergeet ik mezelf steeds een beetje meer, tot ik het weer helemaal kwijt ben. Dan weer op zoek naar manieren om de rust/het balans te vinden.. (zit nu in zo’n balandsloze zoektocht)

 7. @Pascal: Die enige die daar wat aan kan doen ben je zelf (flauwe cliché). Maar je zou Tai Chi eens kunnen proberen.

  @Menno: Als de tijd daar is, dan is het er opeens.

  @Qliekje: Mensen verspillen vaak tijd aan het uitstellen van dingen. Dat is eigenlijk best zonde. Wat weerhoudt je er nog van om weer paard te gaan rijden?

  @Kaat: Dat geeft rust he? Die ademhalingsoefeningen, en ze zijn soms zo eenvoudig dat ik ze ook wel eens vanachter mijn bureau op het werk doe.

  @Plien: Tai Chi geeft vaak nog meer energie als je het in groepsverband doet. En feitelijk moet je er gewoon tijd voor inruimen, er is niets belangrijkers dan tijd voor jezelf maken.

  @KatYo: Lieve Katja, sterkte en succes met de zoektocht!

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.