Uitgerekend of uitgeteld

Ik heb altijd maar aangenomen dat het iets regionaals was, want ik kan me niet herinneren dat het zo in mijn geboortestreek wordt uitgesproken. Waar heeft hij het over, vraagt u zich misschien af? Wel het gaat om het volgende. Als een vrouw voor het eerst aan andere mensen vertelt dat ze zwanger is, dan is de meest gestelde vraag wanneer ze verwacht dat het kindje geboren wordt.

Waar ik vandaan kom is de vraag: “Oh leuk! Wanneer ben je uitgerekend?”, maar in de contrijen waar ik nu woon luidt de vraag altijd: “Leuk! Wanneer ben je uitgeteld?” En met die variant heb ik altijd wat moeite.Misschien ben ik dit punt gewoon een mierenneuker, maar uitgeteld zijn betekent voor mij dat je aan het einde van je Latijn bent. En ja natuurlijk, na de bevalling zal de vrouw in kwestie ongetwijfeld uitgeteld zijn. Maar het is niet te hopen dat de vrouw uitgerekend vlak voor haar bevalling uitgeteld is.

13 thoughts on “Uitgerekend of uitgeteld

  1. Ik heb in Zeeuws-Vlaanderen gewoond en daar zeiden ze net over de grens in België als ze zwanger waren dat ze ‘een kindje gingen kopen’….

  2. Ze zijn eerst uitgerekend en 9 maanden later uitgeteld. 😉 Uitgerekend wordt boven de rivieren gezegd en uitgeteld beneden de grote rivieren.

  3. @Kuikentje: Een reserve belg ?! :) Zo noemde we de Zeeuws-Vlamingen toen ik met ze op school zat. Maar de term een ‘Kindje kopen’ die had ik nog niet eerder gehoord. Eigenlijk best briljant!

    @Pascal: He Pascal! Leuk om weer eens wat van je te horen! Uhm uitgeteld dat zeiden ze in Zeeland niet hoor. Of ligt dat helemaal buiten het rivieren gebied :)

  4. Uitgerekend, uitgeteld…..allebei belachelijk. De vrouw in kwestie zal vast nog wel een keertje moeten rekenen/tellen in haar leven, is het niet?

    Gewoon; “Wanneer wordt het kindje verwacht?” lijkt me beter.

  5. Maar om te weten wanneer het verwacht wordt, zal toch iemand die datum bij benadering moeten uitrekenen?

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.