Balanslijnen

Even een intermezzo tussen al dat Sonisphere geweld. Morgen het laatste deel, maar nu eerst even iets anders. Ik heb zo een theorie in mijn hoofd die volgens mij op veel gebieden van toepassing is. Om het idee iets makkelijker te beschrijven het volgende kunstwerkje – niet letterlijk opvatten, paint was het enige dat ik zo gauw voor handen had.

balanslijnen

De theorie is als volgt. Er zijn twee lijnen, het zijn de scheidslijnen tussen te druk en te rustig. Als je binnen die lijnen zit dan ben je gelukkig, vandaar ook de groene smiley. Zit je boven de druk-zijn-lijn of onder de rustig-zijn-lijn, dan ben je even wat minder vrolijk – vandaar ook de rode niet lachende smiley – al is niet lachen en een smiley wel een tegenstrijdigheid.

Normaal gesproken balanceer je tussen beide lijnen en zo heel soms piek je even buiten het vrolijk-zijn-gebied. Zolang dat laatste maar van korte duur is, is er niets aan de hand. Deze theorie gaat dus ook op voor je werk. Als je een hele tijd achter aan elkaar te druk bent, dan heb je kans op een burn-out en een tijdje geleden las ik over een bore-out. Die krijg je als je je ontzettend verveelt.

De theorie gaat ook op voor je sociaal leven. Op dat vlak was het de laatste maanden erg druk, vanaf begin mei heb ik nauwelijks een rustig weekend gehad. En natuurlijk was alles echt te gek, daar hoor je me niet over klagen. De CD-presentatie was super, Sonisphere helemaal te gek, en ook de verjaardagen en bezoekjes aan familie en vrienden waren allemaal heel erg leuk. Maar ik zweef, qua sociaal leven, de laatste tijd redelijk rond de druk-zijn-lijn. Ik merk dat aan veel dingen, mijn lichaam protesteert en in mijn hoofd zitten allerlei verhalen opgesloten die er om schreeuwen om geschreven te worden.

Het goede nieuws is dat ik komend weekend een niet-afspraak-weekend heb. Wat ik me dan zo afvraag is het volgende. Ben ik de enige die, zo af en toe, echt kan genieten van een weekend zonder afspraken? Ik ben benieuwd naar uw mening, ik ga komend weekend mijn lichaam wat rust geven en ervoor zorgen dat de ideeen voor de verhalen ergens op papier komen, zodat ook in mijn hoofd de rust weer terugkeert.

9 thoughts on “Balanslijnen

 1. Wat is heerlijker dan de bevestiging dat geluk vanuit jezelf komt en dat andere zaken een toegevoegde waarde kunnnen zijn.

 2. Je hebt er een mooi grafiekje van gemaakt.
  Ik denk zelf meer in ups en downs, en daar heeft drukte niet altijd mee te maken.
  Het weer overigens ook niet.
  Gemoedstoestand.

 3. Een bore-out? Jeetje, dan zat ik op het randje van bore-out! Gelukkig zag mijn baas dat en heeft ingegrepen, waardoor ik het nu fijn druk heb.
  En ik heb hetzelfde als jij: als ik het te druk heb, voel ik dat ook, als in niet meer goed in contact staan met jezelf. Sowieso heb ik de neiging tot huismusheid. Daar heb ik me vaak tegen verzet en dat ging prima met een onregelmatige baan, maar met mijn huidige baan en de regelmatigheid lukt dat niet meer, dus heb ik meer rust in mijn leven. Saaier vind ik het wel, maar voor mijn gestel is het wel prettiger.

 4. Ik vind het heerlijk om zo nu en dan een weekend helemaal niets te hebben. Alleen maar mezelf, goede muziek, films en boeken. Daar kan ik intens van genieten.

 5. Me time zonder afspraken heb ik super nodig! In het weekend of door de week, net hoe het uitkomt. Als het er maar is.

 6. @Christel: Zo had ik het nog niet bekeken, maar je hebt wel gelijk. Dank u daar voor.

  @Menno: Ik heb je advies opgevolgd, ben al aardig bij gekomen.

  @Renesmurf: Bij mij beïnvloed het weer soms wel mijn gemoedstoestand, zeker als het giet als ik buitenactiviteiten gepland heb :)

  @Aukje: Tai Chi doet in tijden van drukte ook wonderen, tenminste bij mij wel. Tja een Bore-out het schijnt echt te bestaan. Jij mazzel dat ze dat op je werk doorhadden.

  @Polle: Heerlijk he, ik heb besloten dat ik elke maand een Theo-weekend ga houden.

  @Gypsy: Me Time is ook erg belangrijk, alleen door de week lukt me dat niet zo heel vaak.

 7. Bore-out? Die term kende ik nog niet. Ik heb er helaas wel mee te maken gehad en het is idd net zo slopend als een te drukke periode.
  Uhm, of ik geniet van een weekend geen afspraken? Ik geniet meer van een weekend zonder verplichtingen. Gewoon even helemaal niets MOETEN doen….aaaaaaah!
  Als je nu door al die drukte eindelijk tijd hebt om een weekend te rusten, doen hoor. Goed luisteren naar je lichaam, is mijn tip.

 8. @Qliekje: Eigenlijk zeg jij daar precies wat ik bedoel, namelijk een weekend zonder verplichtingen. Ik heb het geluk – of de pech, maar net hoe je het ziet – dat mijn lichaam ruim op tijd protesteert. En en Bore-out bestaat echt, kan me dat ook wel voorstellen, als je je continue verveelt omdat er niks te doen is, dan vreet dat aan je.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.