Gehackt

Gisteravond was ik bezoek bij goede vrienden, die de verjaardag van hun oudste dochter vierden. Zo rond een uur of 11 droop de ene na de andere af en vroeg de vrouw des huizes, voorzichtig, aan haar jongere zus of ze het geld bij zich had. De jongere zus keek de vrouw des huizes heel vreemd aan en vroeg over welk geld het ging. De vrouw des huizes legde uit dat ze de woensdag voor de verjaardag nog met haar jongere zus had gesproken via MSN en dat de jongere zus vertelde dat ze een bestelling op het internet wilde plaatsen, maar dat ze haar pincode tot drie keer toe foutief had ingevoerd toen ze via iDeal wilde betalen.

In al haar goedheid had de vrouw des huizes de bestelling voor haar jongere zus betaald, nadat de laatste haar een link via MSN had gestuurd. Want als haar zus een probleem heeft dan helpt ze haar. Maar de jongere zus had helemaal niet aan de vrouw des huizes gevraagd of ze geld wilde voorschieten. “Maar ik heb je nog gezegd dat het prima is en dat je mij het geld op de verjaardag wel terug kon betalen”, zei de vrouw des huizes.

Om u de verdere consternatie te besparen en om een lang verhaal korter te maken, op woensdag kon de jongere zus niet meer bij haar hotmail account – en hiermee kon ze dus ook niet meer op MSN. Op zich vond ze het vreemd, maar ze besloot er even geen aandacht aan te besteden. Die bewuste woensdag – of misschien al eerder – heeft een (on)bekende haar hotmail account gehackt en wachtte op het eerste slachtoffer die verleid kon worden. Met een slappe smoes over het drie keer verkeerd intoetsen van de pincode, wist hij de vrouw des huizes te verleiden om een bedrag voor te schieten van 179 euro – ik schrijf hij, maar het kan natuurlijk even goed een zij zijn. De vrouw des huizes schoot het geld voor, in de veronderstelling dat ze daarmee haar zus hielp.

Dit gebeuren heeft een dubbel moraal: zorg ervoor dat je wachtwoorden niet makkelijk te raden zijn en betaal niet zomaar een rekening via het internet voor iemand die je denkt te kennen, zonder die andere hierover eerst te bellen. En natuurlijk hoor ik u denken, wat is de vrouw des huizes naïef, dit zou mij nooit overkomen. Ik zeg maar zo een gewaarschuwd mens telt voor twee. De vrouw des huizes is de 179 euro kwijt, een bedrag dat ze eigenlijk opzij hadden gezet om tijdens de vakantie aan haar kinderen te besteden, die zullen dit jaar een bezoekje aan bijvoorbeeld McDonalds of een bezoek aan een dierentuin moeten missen. Naast de financiele schade voelt de vrouw des huizes zich op dit moment ontzettend beroerd. Iemand heeft misbruik gemaakt van een vrouw die altijd voor een ander klaar staat, een vrouw die haar laatste geld uit wil lenen om een ander te helpen, eigenlijk gewoon een vrouw die zomaar een vriendin van u kan zijn, uw (schoon)zus, uw moeder of u vrouw.

17 thoughts on “Gehackt

 1. Sjonge, wat een rotverhaal..
  Kan me goed voorstellen dat deze persoon zich erg beroerd voelt. Als ik in een scam gestonken ben (plastic dolfijntje gekocht van een namaak-doofstomme enz enz) twijfel ik meestal aan de hele mensheid :-/ Goede waarschuwing, dat wel.. fraude via MSN… (of wat voor chat dan ook) ik zou nooit op het idee gekomen zijn…

 2. @Leidse Glibber: Het wordt alleen maar lulliger, maar daar mag ik nu nog niks over zeggen. Ik voel me een soort Peter R. de Vries op dit moment. :)

  @Jolie: Ik denk dat je juist kwetsbaar bent op MSN, je verwacht gewoon dat diegene met wie je praat ook echt degene is die je denkt dat het is. Al ben ik zelf ooit eens 1 week voor de gek gehouden door de vrouw van een collega, ze gaf zich uit voor haar man. Al kan ik daar dan weer wel de humor van inzien.

  @Aukje: Zou zie je maar weer wat voor een idioten er rond lopen.

  @karin r.: En dat is nou precies de kern van het gebeuren. De vrouw des huizes is er nog kapot van.

 3. Wat ongelooflijk slecht zeg! Je bent ook nergens meer veilig! Misschien toch maar gaan msn’en met de webcam aan…

 4. Potjandosie! Nee, tis nergens meer veilig. Een vriendin van mij ging bij de bank (ja bij de bank ja) telebankieren. Veiliger kan niet zou je denken. Fout gedacht! Haar credit card werd gekloond! In een mum van tijd werd er maar liefst voor 2000 euro beltegoed opgewaardeerd. Nu blijkt er in de bankpolicy te staan dat er in dit soort gevallen ‘een dikke pech’ regel staat en ook al kriebelt het om te bellen naar de opwaarderkaartbellers (immers zijn de nummers allemaal te zien op haar afschriftje), mag ze dit niet doen omdat ze anders het politie-onderzoek in de weg zit + ivm privacy-wet :S
  Vreselijk toch!
  Dus mensen: Kijk uit. Kijk heeeeeel goed uit!

 5. @Qliekje: Het lijkt met de dag gekker te worden. En al helemaal vreemd dat ze dat nummer niet mag bellen. Je mag blijkbaar wel geld van iemand stelen, maar je mag je verhaal niet halen bij iemand die jou geld afhandig maakt.

 6. TERUGBOEKEN! Schijnt te kunnen.
  Ik ben niet zo deelachtig met geldzaken, maar gek genoeg geloof ik wel dat iedereen is wie die is, zo gaat dat met MSN.

  Vervelend is het wel.
  ( en even informeren bij de bank, of terugboeken kan)

 7. Inderdaad Theo! terug naar Web 0.5, met IRC kon je tenminste nog een IP-adres of providergegevens achterhalen. (OF kan dat met MSN ook..? ik moet bekennen dat ik geen MSN heb 😉 ik ben nooit voorbij IRC of skype gekomen ;))

 8. Mijn vriendin is het al nagegaan, maar helaas mag het niet. Ze mag niet bellen (ivm onderzoek en privacy) plus dat haar is verteld dat het vast ook weer gekloonde kaarten zijn e.d. Wat een wereld zeg!!! Terugboeken kan nu nog niet, alles gaat door naar de rechtbank en dat is het afwachten….heeeeeel lang afwachten. :( Echt oneerlijk.

 9. @Renesmurf: Bedankt voor de tip. Ik heb die ook even bij de gedupeerde neergelegd, maar merugboeken was is volgens iDeal geen optie, de betaling is volgens hen willens en wetens gedaan.

  @Jolie: Ik ben overigens wel blij met de 0.5+ dingen :). Maar IRC was ook heel leuk, Skype heb ik links laten liggen. Maar ik moet Skype eens gaan proberen, dat kost niks als ik met vrienden in het buitenland wil praten.

  @Qliekje: Ik krijg stilaan ook het idee, dat in Nederland vaak niet de kant van de slachtoffers gekozen wordt. Wens haar veel sterkte als je wilt.

 10. Wow. Idioot dat zoiets gebeurt zeg. Inderdaad heel erg goed uitkijken. Toch vraag ik me wel af: als je via ideal betaalt, zie je normaal toch ook je bestelling, en je bestelnummer? En kun je dus achterhalen waar het naartoe gestuurd gaat worden? Maar ja, toen ze het betaalde, zag ze natuurlijk nog geen onraad. :( Zucht. En diegene die zich voordeed als de zus kon dus klaarblijkelijk de juiste toon te pakken krijgen op msn? Ik zou veel mensen herkennen aan hun manier van schrijven, kleine dingetjes, maar ja, dat is achteraf geklets natuurlijk, het kwaad is al geschied. Ik hoop dat er nog iets op te lossen valt voor haar… ze zal in ieder geval nooit meer zo goedgelovig zijn. :(

 11. @Wenz: Ik dacht eigenlijk hetzelfde als jij. Je weet aan wie je betaald hebt, dus dan weet je ook wie het gedaan heeft. Nu lijkt dat iets lastiger, je ziet namelijk de naam van het bedrijf aan wie je betaald hebt. En die bedrijven mogen geen klantgegevens aan jou geven. Helaas zit de wetgeving in Nederland zo in elkaar. Ik zelf zou die persoon eerst gebeld hebben want zomaar via MSN even afspreken dat iemand geld van me wil lenen, daar doe ik gewoon niet aan. In dat geval was ze er achter gekomen. Maar zij had zo iets van, het is mijn zus en omdat ze er van overtuigd was dat het haar zusje was, besteedde ze geen aandacht aan het iet wat afwijkende gedrag.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.