Erken mij

Al jaren lang wordt er, speciaal voor de maand van het Spannende Boek, een boek geschreven door een auteur die zijn sporen verdiend heeft op het gebied van litteraire thrillers – een beetje zoals het Boekenweekgeschenk is voor de litteraire romans. Vanaf de eerste keer dat ik het gratis boekje kreeg ben ik ze gaan verzamelen.

Dit jaar is het geschenk “Erken mij” van Esther Verhoef. Een meesterwerk waarin Daphne samen met haar voormalige psycholoog, op wie ze gedurende de behandeling heimelijk verliefd is geworden, een weekend naar Parijs gaat. De psycholoog heet Etienne en het weekend lijkt goed van start te gaan, totdat ze samen uit eten gaan. Terwijl Daphne en Etienne het voorgerecht eten, komt Tom naast hen zitten en krijgt het verhaal een hele vreemde wending.

In “Erken mij” laat Esther drie verhaallijnen op een schitterende manier bij elkaar komen en weet ze haar  lezer tot op het einde te boeien. De enige kanttekening is wel, dat het einde eigenlijk te open is en te abrupt stopt. Maar misschien komt dat doordat Esther maar een beperkt aantal pagina’s tot haar beschikking had – de nadelen van dergelijke beperkingen heb ik zelf ook eens ondervonden toen ik een verhaal schreef voor een bundel, waarvoor een maximum van 1000 woorden gold. Dergelijke beperkingen zijn soms killing als je eigenlijk nog net iets meer had willen schrijven.

Nadat ik het boek uit had, realiseerde ik me dat het genre literaire thriller eindelijk zijn weg heeft gevonden naar Nederlandse schrijvers zoals Saskia Noort en Esther Verhoef . Tot voor kort werd het maand van de Spannende Boek geschenk uitsluitend door buitenlandse schrijvers geschreven, maar deze bijdrage uit Nederland doet zeker niet onder voor alle eerdere maand van het Spannende Boek geschenken.

5 thoughts on “Erken mij

  1. Goed voorbeeld doet goed volgen.
    Zo werkt het met tv en films en zo ook.
    Eerst het goede uit het buitenland, en nederland volgt dan wel.

  2. @Renesmurf: Daar heb je dan ook weer gelijk in. Misschien moeten we zelf eens wat creatiever worden.

    @esther: Zo nu en dan ontdek ik een juweeltje, die ik dan opneem in mijn Wall of fame :)

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.