Vriendschap

Vriendschappen komen en gaan, als duiven die een duiventil in en uit vliegen. Sommige vriendschappen duren kort, andere langer en de beste zijn blijvend – het aantal vrienden is in die volgorde aflopend. Van sommige vriendschappen vraag je je wel eens af hoe ze ooit tot stand zijn gekomen en van andere waarom ze ooit zijn beëindigd.

Soms doet het beëindigen van een vriendschap pijn, vanwege het feit dat die er niet meer is of om de manier waarop die vriendschap werd beëindigd. Maar elke vriendschap is een dierbare herinnering, een wijze les of een vanzelfsprekende zekerheid. Die vanzelfsprekende zekerheid is overigens vaak erg rekbaar, zolang je elkaar zo af en toe, maar laat merken dat je beide die vriendschap erg waardeert.

8 thoughts on “Vriendschap

 1. Vriendschap moet echt van twee kanten komen.
  En als dat niet meer zo is, om wat voor reden dan ook, dan is dat altijd heel erg jammer.
  Is dat niet jammer, dan is er ook geen sprake van echte vriendschap geweest.

 2. Door vrienden leer je jezelf beter kennen. Maar als dat niet wederzijds is, is het tijd om te gaan.

 3. Ik las laast een artikel in de krant dat je om de 7 jaar een nieuwe vriendenkring hebt waarbij een enkele langer blijft hangen…

 4. Ik zeg altijd vriendjes komen en gaan, maar vrienden blijven. In mijn leven is dat tenminste het geval. Er zijn bij mij ook wel eens vriendschappen geëindigd hoor, maar ik heb bijvoorbeeld ook vijf vriendinnen die ik al 20-25 jaar ken. Dat zijn zulke waardevolle vriendschappen, omdat we elkaar ontzettend goed kennen en veel samen hebben meegemaakt. Ik zou het vreselijk vinden als één van die vriendschappen overging.

 5. @Renesmurf: Helemaal mee eens. Al zijn er vrienden die je een jaar niet spreekt, en als je ze dan weer ziet, dan is het net alsof je elkaar gisteren nog sprak. En dan pak je de draad gewoon weer op alsof je elkaar dagelijks ziet.

  @Kaat: Dat is wel een hele mooie, zo had ik er eigenlijk nog niet over nagedacht.

  @Mantis: Ik zelf zie eigenlijk 3 periodes. Alles voor mijn studie, de vrienden die ik tijdens mijn studie maakte en de vrienden die ik er via het werk bij kreeg.

  @She: Ik denk dat mijn definitie wat anders is dan de meeste. Ik heb een heleboel kennissen, maar echte vrienden zijn op twee handen te tellen. En op hen ben ik extra zuinig. Ik noem niet iedereen waar ik mee omga per direct een vriend, in mijn ogen is er een verschil tussen vrienden waar je alles mee deelt, en kennissen waar je een biertje mee drinkt.

 6. @ Theo: Helemaal mee eens, bij mij duurt het ook een tijdje voordat ik iemand als vriend beschouw. En ik heb eigenlijk niet eens zoveel kennissen, ik denk omdat ik vooral behoefte heb aan diep contact met mensen.

 7. @She: Ik vind dat diepe contact ook heel belangrijk. Overigens was dit hele stuk een inleiding voor een verhaal dat ik aan het schrijven ben. Niet dat iedereen opeens denkt dat ik problemen heb met vrienden – het was geheel fictie.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.