Terugblikken

Morgen is het 7 jaar geleden dat Pim Fortuyn, op brute wijze, door Volkert van der Graaf werd vermoord. Bij mijn weten had ons land nog niet eerder te maken gehad met een politieke moord, als je Balthasar Gerards tenminste niet meerekent. Het is trouwens de vraag of de aanslag op Willem de Zwijger uit politieke motieven is gepleegd, ik neig te geloven dat het uit naam van religie is gebeurd. Balthasar Gerards was namelijk een zeer vrome Katholiek die zeer tegen het protestantisme was gekant, al lagen politiek en religie in die tijd wel heel dicht tegen elkaar aan.

Ongetwijfeld zullen er morgen op de diverse blogs verhalen verschijnen over de moord op Pim. En misschien staat de media er ook even bij stil. Ik zelf wil niet bij die moord stilstaan, al kan ik me die dag nog heel goed herinneren. Ik wil gewoon even stilstaan met wat er na zijn dood allemaal veranderd is. Pim vertegenwoordigde een nieuw stroming van politici, de politicus die vooral voor het volk op kwam. Niet een politicus die, veilig, in een ivoren toren zit in politiek Den Haag. Niet een politicus die al jarenlang vergeten is dat hij als volksvertegenwoordiger gekozen werd. Pim was juist een politicus die midden in onze samenleving stond, een politicus die het contact met het volk niet uit het oog verloren was.

In de kern was ik het met Pim eens, en voor ik gehoon over mij een krijg, voor mij is die kern een Nederland waarin mensen van verschillende culturele achtergronden in vrede kunnen samenleven. Hij had ook wat ideeën waar ik niet achter kon staan, zijn uitlatingen over de Islam vond ik behoorlijk denigrerend en zorgde ervoor dat ik mijn stem nooit op hem zou hebben uitgebracht. Ik kende Pim al voor hij de aankondigde met een eigen partij de politiek in te willen gaan. Nu is kennen in deze een groot woord, want ik keek wekelijks naar zijn gastoptreden in het programma Business Class van Harry Mens. Daar predikte hij al langer over hoe zijn ideale Nederland er uit zag, zijn opvattingen waren toen bij lange na niet radicaal, en ik doel hiermee op de Islamisering. Dat idee heeft onze vriend Geert Wilders trouwens uitstekend over genomen, die trekt daarmee al die Fortuyn stemmers, die naar mijn idee vooral niet begrepen waar Pim echt voor stond, naar zich toe. Het is niet het rechts-extremistisch denken waar ik het meest bang voor ben, ik ben namelijk veel banger voor het aantal mensen dat op zulke gedachten stemt.

Maar wat is er nu na zeven jaar nog over van al die beloftes van politiek Den Haag. Pim schudde Den Haag wakker door zeer openlijk het debat aan te gaan met de bevolking. Heel even leek het er zelfs op dat de politici weer terug zouden gaan naar de kern van hun beroep. En dat is in mijn ogen het luisteren naar de mening van ons, wij Nederlanders. Even leek het erop dat Pim een politieke aardbeving had veroorzaakt. Heel even leek het erop dat Den Haag weer naar ons luisterde. Politici deden hun stropdas af, afgevaardigden trokken massaal in den landen, om daar met het electoraat te praten. Maar wat ik mij op dit moment afvraag is, ben ik de enige die denkt dat de politiek, zeven jaar later, vergeten is dat wij ooit massaal hebben laten merken dat wij graag gehoord willen worden? Dat we niet genegeerd willen worden? Dat wij het niet slikken, dat we alleen goed genoeg zijn voor onze stem. Ben ik de enige die vreest dat een populist als Wilders wel lering  heeft getrokken uit dat waar Fortuyn zo goed in was?

Terugkomend op mijn opening. Balthasar Gerards vermoordde Willem de Zwijger, omdat Willem een Protestant was. In de tijd waarin het verschil in de Christelijke stromingen zo klein is geworden, dat er zelfs Oecomenische diensten worden gehouden, werd een Katholiek (Pim was een zeer vrome Katholiek) vermoord uit politieke overwegingen. Is politiek in al die eeuwen eigenlijk wel zo heel veel veranderd, buiten dat we onze stem uit mogen brengen? Laten wij onze stem beïnvloeden door mensen die religie op hun program hebben staan, of gaan we werkelijk voor de inhoud? Blijft de naschok van een politieke aardbeving zo kort hangen, dat het  zeven jaar later lijkt alsof die aardbeving nooit heeft plaatsgevonden?

12 thoughts on “Terugblikken

 1. Ik moet plots denken aan de moord op John Lennon die wèl nog alsof het gisteren gebeurde nog vers in mijn geheugen staat gegrift. En da’s nu bijna 30 jaar geleden.
  Het ligt er nu maar net aan hoeveel de mensen werkelijk in politiek en politici zijn geïnteresseerd en of ze inderdaad veel gewicht in de schaal hebben gelegd, destijds.

  BTW: PF werd NB vermoord op mijn moeder’s verjaardag, dus dat zal ik nooit vergeten en ook niet mijn omstandigheden en ‘whereabouts’ van het moment waarop je zulk nieuws hoort.

 2. Ik heb het ‘complot verhaal’ ook gelezen in de Kijk. Vreemd verhaal. Ik heb meer complot verhalen gehoord. je kan bijv. beginnen over ‘de twintowers’. Waren het echt de Irakezen? Of het verhaal van de wereld topmannen (Skull & Bones). als je zulke verhalen hoort, wordt je gewoon bang. wat voor macht heeft de wereld al in handen zonder dat je het weet? Voor we het weten, zitten we in een val waar we niet uit komen. en ik denk dat die micro-chip die gaat komen(!) (in je rechterhand of voorhoofd) echt de slag gaat worden naar nog meer macht. Ze weten waar je bent.

 3. Het is de domheid en blindheid van zijn tegenstanders die Wilders de zetels opleveren. De gevestigde elite heeft sinds Fortuyn erg weinig geleerd en begrijpt nog steeds niet de massale burgerlijke onvrede.

  In een ideale wereld heeft het individu de absolute vrijheid, is de overheid zo klein als mogelijk en zijn politiek en religie strict gescheiden. De islam past niet in dit beeld. Religie moet vrijblijvend zijn. De islam is niet alleen een godsdienst, maar heeft ook alle kenmerken van een totale ideologie, met de sharia (wetgeving en rechtspraak) en past daarom in het rijtje communisme en nationaal socialisme.

  Overal waar de islam zijn intrede doet, leidt dat uiteindelijk tot onvrijheid, grauwheid en intolerantie. Het lijkt me dat je daar dan toch wel tegen mag zijn? En als je daar dan tegen bent en voor die absolute vrijheid bent, dan ben je extreem rechts?

 4. Ik kan me helemaal in je log vinden. Alleen vond ik dat sommige dingen die Fortuyn zei over de Islam wel klopten. En ik vind het ook nog steeds stuitend dat bijvoorbeeld reclames in de Amsterdamse metro niet meer mogen, omdat onze islamitische medelanders die niet trekken. Pim heeft in ieder geval een hoop mensen wakker geschud. Wilders zou ik nooit stemmen.

 5. @Angela: John Lennon vind ik persoonlijk van een heel ander kaliber dan Pim Fortuyn, maar dat komt omdat ik al vanaf jongs af aan fan van John ben. Ik bedenk me dat ik je vandaag dus mag feliciteren met de verjaardag van je moeder, bij deze en geniet er van.

  @Menno: Ik geloof niet echt in die complottheorieën. Er zijn zelfs verhalen dat de Amerikanen nooit op de maan zijn geland en dat die hele landing in Holywood is gefilmd. Ik denk dat je voor alles wel een complot kunt bedenken.
  Je hoeft geen Microchip te implanteren om te kunnen weten waar iemand is. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een gsm pin je op regelmatige basis. Als je ze deze informatie combineert, weet je ook redelijk nauwkeurig waar iemand is.

  @Jeroen: Het gaat in deze om de rekbaarheid van een definitie. Wat is de definitie van een ideale wereld? Wat is de definitie van de Islam. Gaat het om het geloof Islam, of om de wetten die door enkele mensen, die de Islam aanhangen zijn ingevoerd. Ik durf te stellen dat geen enkele religie in zijn basis anders is dan andere geloven. De basis is naaste liefde en (zelf)respect. Daarnaast heb je verschillende interpretaties van de geschriften en andere wijzen waarop de overleveringen overgedragen worden. Het is een mens die iets interpreteert, terwijl de waarheid vaak meerdere gezichtspunten kent.
  In basis is het communisme namelijk helemaal niet zo’n verkeerd idee. Wat is er mis met het idee dat iedereen even veel welvaart heeft? Alleen zul je dat ideaal nooit bereiken, omdat we als mens graag meer welvaart willen hebben dan anderen. Met dat gegeven kan het communisme dus nooit werken.
  Terugkomend op de Islam, ik denk niet dat het geloof Islam zal leiden tot onvrijheid, zoals ook het Christendom, het Jodendom, het Hindoeïsme, het Boeddhisme en al die andere geloven dat niet zullen doen. De oorzaak voor onvrijheid zit hem in het fundamentalisme, een woordkeuze die ik best grappig vind, als je de werkelijke fundamenten van de verschillende geloven kent. Met andere woorden je hoeft geen enkel geloof te vrezen, maar wel sommige interpretaties die sommige mensen er op nahouden.

  @Kaat: Ik was het met Fortuyn zeker eens, dat als je in Nederland komt wonen, je ook de Nederlandse wetten en normen moet accepteren en respecteren. Laatst wilde ik bijvoorbeeld negerzoenen kopen en die kon ik nergens vinden, naar blijkt heten ze tegenwoordig Buys zoenen (of zoiets). Wilders zal mijn stem ook nooit krijgen. Vroeger was ik centrum rechts (VVD stemmer). Maar ik ben niet veranderd, terwijl onze maatschappij opschoof naar rechts. Nu hang ik dus meer in de buurt van centrum links.

 6. Ik denk dat je je vergist in de islam. Ik zou willen dat je gelijk hebt, maar zie het in de praktijk heel anders. Deze godsdienst speelt een zeer directe en dominante rol in het maatschappelijk leven. Vandaar ook dat ik het een totale ideologie noem.

  In de islam is de groepsdruk veel groter. Een afvallige wordt verketterd. De islam heeft nog geen verlichting doorgemaakt en of dat ook gaat gebeuren is ook nog maar de vraag. Als het al gebeurt, dan gebeurt dat eerder in een land dat nu al volledig islamitisch is. Nederland zie ik de andere kant op gaan, het is aan het islamiseren.

  Simpel gezegd, boeit het me niet wat voor geloof iemand heeft, maar val anderen er niet mee lastig, ook niet indirect door je ‘beledigd’ te voelen. Ik denk dat volledige vrijheid van meningsuiting altijd nog de grootste vijand is van de islam. Denk dat we daar goed voor moeten waken en niet toegeven aan (zelf)censuur, ook al is dat erg moeilijk. Heilige huisjes zijn alleen om te schoppen door af en toe flink te beledigen.

  Islam vrede? Volgensmij is de islam niet zo aardig voor vrouwen.

  Maar goed, dit is ook maar mijn subjectieve mening.

 7. En nu hebben we Wilders die veel roept, en daarmee scoort.
  Fortuin was ook een lege huls, maar ja, hij kon zich niet bewijzen.

  Die zeven jaar zijn wel omgevlogen zeg.

 8. Ik denk iets minder negatief over politiek dan jij denk ik, heb niet het gevoel dat ik niet gehoord word. En als ik heel eerlijk ben, ben ik blij dat ‘het volk’ niet beslist (ook al hebben we een democratie). Daar heeft het de capaciteiten gewoonweg niet voor. Als je je alleen al bedenkt dat een groot deel het journaal niet schijnt te begrijpen, dan zou ik niet willen dat die mensen beslissingen nemen waarvan ze de consequenties niet kunnen overzien.

  Wel is het zo dat Fortuyn (die ik als politicus nooit serieus nam) de afstand tussen politiek en volk leek te verkleinen, omdat hij de taal van het volk sprak (blijkbaar) en de onrust leek te begrijpen. Dat vond ik goed, want betrokkenheid is heel belangrijk. Die lijn leek na zijn dood voortgezet te worden, maar dat was helaas slechts van korte duur. En Wilders doet dat idd wel goed.

 9. @She: Ik denk dat het percentage van de bevolking dat misschien beter niet mee kan beslissen, kleiner is dan het percentage in het parlement. Maar als ik Wilders en Fortuyn vergelijk, dan ben ik blij dat Fortuyn meer tussen ons stond dan Wilders.

 10. ik weet niet of je je het nog kan herinneren, maar toen pim was neergeschoten, belde je mij (ik weet nog dat ik deels heel geirriteerd reageerde, aangezien ik bepaald niets op had met die man, understatement, maar ik was anderzijds natuurlijk ook geschokt) ik stond bij het Centraal op de bus te wachten en met name mijn schrikreactie kreeg bijval; Jennifer Hoffman (actrice) kwam juist aanlopen voor dezelfde bus en ging naast me staan, zich afvragend waar mijn ontzetting op gestoeld was… (ik moet gestameld hebben, want de toenmalige vriendin van Daan Schuurmans vond ik wel voetstukwaardig toentertijd) dus ik vertelde wat jij me net verteld had en zij keek al evenzo ongelovig om zich heen… in de bus ging ze ook aan het bellen, zij zat rechts bij het raam, ik links (we bekenden politieke kleur, dacht ik nog) toen ze had opgehangen, keek ze me aan en zei: het is echt waar (alsof het iets zou zijn om over te liegen) en toen viel het weer stil…

  bij het Marnixbad stapte ze uit, ik moest denken aan een scene van haar in badpak (Westenwind) en zei tegen mezelf: nu nu nu! maar ik durfde niet, thuis wachtte het journaal!

 11. @Soolmaan: Dat had ik eigenlijk nog wel willen noemen, maar ik wist de naam van die actrice niet precies meer. Maar jij was wel de eerste die ik belde. Ik zal best verward geklonken hebben, want ik kon het zelf nog niet zo goed vatten.

  (ps mooi: voetstukwaardig.)

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.