When hope is almost gone

Als een opeenstapeling van kleine tegenslagen en onvoorziene zaken je steeds dichter naar de rand van de afgrond duwt. Als je door al die dingen niet meer de puf hebt om je er tegen te verzetten. Als je op het punt staat om de vrije val in die bodemloze put zonder slag of stoot te aanvaarden, een vrije val in een ruimte waarin alle zekerheden vervagen tot schimmige onzekerheden, tot schaduwen van objecten waarvan je de contouren niet meer kunt zien. Een ruimte waarin alleen de echo te horen is van geluiden die tot voor kort geleden nog als bekend klonken. Dan is de verwondering alleen maar groot, als je ontdekt dat de hand die je bij de afgrond vandaan trekt, afkomstig is van de persoon waarvan je op voorhand verwachtte dat die persoon je de laatste duw zou geven.

Misschien is het altijd wel zo, dat je eerst extreem aan dingen moet gaan twijfelen, om daarna tot de conclusie te komen dat die twijfel geheel ongegrond is en voornamelijk door jezelf is ingezet. En misschien heb je die periode van twijfel ook wel nodig om tot de ontdekking te komen dat je gewoon simpelweg tevreden moet zijn met hoe het is, tevreden met wie je bent, wat je kunt, waar je staat en waar je naar toe op weg bent. En ook al lijkt de reis soms eenzaam, omdat er een moment is waarop je zo gefocused bent op de negatieve kant van dingen: Er is altijd wel een metgezel die je voor korte of langere tijd vergezelt. En er is ook altijd wel ergens een helpende hand die je er voor behoed om in die bodemloze put te vallen, je moet die hulp alleen wel willen zien.

Uiteindelijk kom je tot de ontdekking dat je er altijd weer sterker uitkomt. Dat je elke ervaring meeneemt in je bepakking. En door elke ervaring op juistheid in te schatten, verlichten juist de nare ervaringen de zware bepakking die je, tot voor die nare ervaring zich manifesteerde, met je meedroeg.

14 thoughts on “When hope is almost gone

 1. Ik heb wel eens het gevoel dat je ziet wat je wilt zien. Dus als je bijvoorbeeld ervan overtuigd bent dat iemand niet te vertrouwen is, dan zul je daar genoeg voorbeelden van zien. Terwijl als je denkt dat diezelfde persoon wel te vertrouwen is, dat bevestigd zal worden. Met andere woorden, er is niet een zienswijze en het is belangrijk om positief te denken en een open mind te hebben (maar ik vind dat soms wel moeilijk).

  Of (aanhakend op de titel van je logje) zoals Coldplay zingt: Everything’s not lost…

 2. Net zoals de geschiedenis in de bijbel van ‘De barmhartige samaritaan’. De mensen van wie je het verwacht, lopen zonder te kijken door. En jouw vijand, voor wie je je hoofd weg draait, komt je helpen. Ik ieder geval succes!

 3. Ik geloof ook zeker dat je dingen soms moet (door)leven om verder te kunnen. Om even het slechte in mensen en/of situaties te zien, om daar later een conclusie uit te kunnen trekken. In dit geval een onverwachte goede dus, fijn!

 4. Je komt altijd sterker uit zwaardere periodes in je leven. Dat heb ik de laatste jaren wel ervaren. Ik tenminste wel, omdat ik er lering uit trek. Zo te lezen gaat het bij jou ook zo. Mijn zegeningen tellen, dat doe ik heel vaak als alles even tegen zit.

 5. Juist door het zwaartepunt en de tegenslag, leer je, door door een diep dal te gaan, dat je zomaar niet doodgaat. Daar is nog veel meer voor nodig.

  Dus troubles kunnen nooit erger worden dan dát.

 6. @She: Ik denk dat jouw gevoel er niet veel naast zit. Soms zie je de dingen zoals je ze wilt zijn, of zie je dingen bewust anders. Coldplay… ik zal binnenkort eens een Coldplay regel die me raakt aan jou opdragen.

  @Menno: De bijbel bevat eigenlijk veel dingen waarop we ons dagelijks leven kunnen projecteren, alleen zou ik het woord vijand niet zo snel gebruiken. Je sluit dan op voorhand al uit dat je mening over iemand bij kan draaien, of dat de relatie met die persoon ooit in vriendschap veranderd. Aangaande jouw email. Morgenavond?

  @KatYo: Eigenlijk weten we dat allemaal ergens wel een beetje, maar soms vergeet je het heel even. En op dit moment is iets fijns niet zo heel fijn?

  @Karen: Ervaringen, naar of fijn, vormen je. En als ik alles relativeer, dan vallen mijn negatieve ervaringen in het niet met wat anderen moeten ervaren. Ik vroeg me af of je al iets meer weet na de uitslag?

  @Angela: Er zijn religies, waar mensen die lijden als een godheid worden gezien. En ik denk dat ik begin te begrijpen waarom dat zo is. (bedankt dat je er voor me bent als ik er behoefte aan heb!)

 7. Theo, wat dom van me. Jullie denken dat ik vd week moest want dat was ook zo. Maar is door omstandigheden verzet naar 11 mei. Attent van je, maar ik zit dus nog ff langer in spanning.

 8. het ligt denk ik aan je karakter of je uit zware levensdingen er sterker uit komt. is je glas half leeg, zul je r nit veel van leren. dan kijk je erop trug en zeur je er weer over door. is je glas half vol, dan kun je zeggen: het was een k**periode, maar ik heb wel het één en ander geleerd.

  visie op je leven zegt alles denk ik.

 9. @Karen: In de tussen tijd blijf ik voor je duimen!

  @Angela: @Angela: Je moet je schouders dankbaar zijn, dat ze anderen kunnen troosten :)

  @karin r.: Ik ben het helemaal met je eens. Op dit moment weet ik niet eens meer waar het over ging. En toetsenborden hebben soms vervelende trekjes. Bij mij doet de spatiebalk het soms niet.

 10. @ Theo: Ben benieuwd naar dat Coldplay citaat! Ik heb er ook een paar van Coldplay die ik vooral nu ik me rot voel nauwelijks kan horen (omdat ze me raken…)

 11. @Mantis: Ik ben er wel weer boven op inmiddels. Tijd voor nieuwe initiatieven.

  @She: Dat is het mooie van muziek van bandjes als Coldplay. Er is altijd wel een nummer waarmee je je op dat moment verbonden voelt. Want over bijna alles in het leven is wel een nummer geschreven. Mijn Coldplay citaat zal ik binnenkort eens in een “Regel die mij raakt” verwerken.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.