Privatiseren

Dit is niet mijn meest favoriete blogsoort, maar het volgende wil ik gewoon even kwijt. Ik vroeg het me al wel eens vaker af, waarom moest de overheid alles privatiseren. Ik bedoel, hoeveel beter is het er allemaal op geworden, was het dan voorheen allemaal zo slecht, en last but not least kost het ons nu ook echt allemaal minder geld?

Het was een trend, nee eigenlijk meer een hype. Alles wat in handen was van de overheid moest zoveel mogelijk geprivatiseerd worden. Door de marktwerking zou alles goedkoper worden. De PTT werd afgestoten, de energiemarkt  werd vrijgegeven en ook de ziektekostenverzekering werd niet langer door de overheid geregeld. De overheid wilde af van alle verantwoordelijkheid die ze voor haar burgers heeft, tenminste dat gevoel heb ik er aan over gehouden.

Deze avond zat ik lekker ontspannen televisie te kijken, toen ik opeens werd opgeschrikt door het gekletter van mijn brievenbus. Na het plaatsen van een nee-nee stikker was ik toch eigenlijk in de veronderstelling dat ik zou kunnen genieten van mijn rust. Iemand kwam om 22:00 uur de post nog even bezorgen. Ik vind het dus abnormaal, dat de post nog zo laat bezorgd wordt.

Vroeger, toen er nog maar één bedrijf verantwoordelijk was voor het bezorgen van de post vond ik het dus gewoon wel beter. Je wist precies wanneer de post kwam. Nu komt de post soms drie keer op een dag, en zoals vanavond word de post dus ook ‘s avonds om 22:00 uur bezorgd. Ik begrijp niet in welk opzicht, dit een verbetering is. Hoe kan het nu goedkoper zijn dat drie verschillende mensen elk één envellope in mijn brievenbus dumpen? Naar mijn idee is het goedkoper als één persoon die drie envellopen in één keer bezorgen.

11 thoughts on “Privatiseren

  1. misschien hebben die mensen wel een drukke baan en willen toch een zakcentje bijverdienen. geen controle door het bedrijf, en het wordt ‘s avonds om 10 uur bezorgt 😉 In tijd van crisis gaan mensen ook misschien meer aan dat soort baantjes werken om een klein bedragje binnen te halen.

  2. @Menno: Denk niet dat hij er zoveel aan overhoud. Hij kwam in een privéauto aangereden :)

    @Karen: De buren klaagden er vandaag ook al over. Ik zal eens kijken van welke bezorgdienst de post afkomstig was en dan maandag toch maar even een belletje doen.

  3. Da’s simpel, de concurrenten van TNT betalen veel minder en huren mensen in die het erbij doen. Dat is stukken goedkoper dan de goede CAO die TNT heeft (of tot voor kort had, ik geloof dat er hard in gesneden is om deze concurrentie aan te kunnen).

    Ik geloof wel in privatiseren, mits met gouden aandeel of vergelijkbare constructies. Denk dat er vaak efficienter en innovatiever gewerkt kan worden dan binnen de overheid, al was het alleen maar omdat je ineens een pool van buitenlanders binnen kunt halen voor specialisaties die we hier missen (in geval van bv KPN of TNT). Lag toch iets anders toen het bedrijf nog in overheidshanden was.

  4. @Gypsy: Voor een deel ben ik het wel met je eens. Alleen TNT moet overal in Nederland kunnen bezorgen. Dus ook op Schiermonnikoog. Dat hoeven al die anderen niet. In dit geval vind ik gelijke monniken, gelijke kappen. En zo laat hoeven ze voor mij niet meer te bezorgen :)

  5. Ik zou het, als postbode in een bepaalde wijk, met mijn collega’s van de concurrent op een akkoordje gooien. Voorbeeld: Iedere postbode van, zeg, 3 postbedrijven brengt de post van alle 3 de bedrijven rond in 1/3 van de wijk. Over dat deel doe je dan iets langer, maar per saldo bespaar je zo bijna 2/3 van je tijd. Of gaat die vlieger niet op?

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.