Ik zal eens kijken wat ik voor je kan doen

Gerard EkdomPer toeval ontdekte ik het boek “Ik zal eens kijken wat ik voor je kan doen” van 3FM dj Gerard Ekdom. Nu luister ik zelf graag naar 3FM en de afgelopen jaren is Gerard uitgegroeid tot een van mijn favoriete DJ’s. De keuze om het boek aan te schaffen was dan ook snel gemaakt.

Gerard beschrijft in zijn boek zijn belangrijkste herinneringen aan muziek. De muziek die zijn ouders in hun collectie hadden, de singeltjes die hij zelf kocht en ook de lp’s die in zijn jeugd heel belangrijk voor hem waren. Voor mij was dat een reden om het boek soms heel even weg te leggen. Hij wijdt bijvoorbeeld een heel hoofdstuk aan Michael Jacksons album “Thriller” en Michael Jackson behoort nu eenmaal niet tot mijn favorieten.

Als hij beschrijft hoe hij het geschopt heeft tot presentator van ‘s werelds langst lopende radioprogramma dan leg je het boek eigenlijk niet meer weg. Ik vind het heel inspirerend hoe hij het, met zijn doorzettingsvermogen, zo ver heeft weten te schoppen. Hij liet zijn eigen droom, die hij van kinds af aan al had, om dj te worden bij 3FM uitkomen.

Gerard geeft in zijn boek ook een kijkje achter de schermen van Serious Request. En ook hoe ze bij 3FM op dat idee zijn gekomen. Laten we eerlijk zijn tot Serious Request was er in december maar één radioprogramma waar we massaal op afstemden: de top 2000.

Een mooi deel uit het boek is het stuk waarin hij schrijft over zijn interviews met grote wereldsterren waaronder namen als “The Boss”, “Jon Bon Jovi” en “Robert Palmer”. Dat Jon Bon Jovi in het echt niet zo heel sympathiek is had ik eigenlijk niet verwacht. Maar ik had ook niet verwacht dat iemand als Julio Iglesias zo gewoon is gebleven. Gerard mocht zijn ouders meenemen naar het interview met Julio.  Na het interview mocht Gerards moeder bij Julio op de schoot om te poseren voor een foto. Dat is best aandoenlijk als je even later leest dat zijn moeder niet veel later overleed.

Ik persoonlijk vond het een goed boek met name, omdat Gerard bij mij onsterfelijk is geworden. Bijvoorbeeld door de act, die hij tijdens een van zijn verblijven, in het Glazen huis opvoerde. Gerard staat er om bekend dat hij elke plaat mee zingt tijdens zijn radioprogramma. Dit deed hij ook tijdens een Serious Request uitzending toen hij even vergeten was dat de camera’s aan stonden. Het resultaat is een legendarisch stukje TV als Gerard playbacked op  Living Doll van Cliff Richard and The Young Ones.

Wie het boek leest hoort in zijn hoofd hoe Gerard het voorleest, hij heeft het boek precies zo geschreven zoals hij op de radio als dj klinkt.

8 thoughts on “Ik zal eens kijken wat ik voor je kan doen

 1. Muziek is mijn koord naar het verleden. Het zijn de ijkpunten voor mijn herinnering, de poort naar mijn jeugd.

 2. heb het boek zien liggen. misschien dat ik hem eens koop.

  maar mijn muziekboek, harten van helden, heb ik ook nog niet eens uit…

  mooi blog geschreven Theo. dank!

 3. @Karen: Het boek gaat over hoe hij dj bij 3fm werd. 3fm zelf speelt een hele kleine rol. Het leuke is dat hij aan het einde van elke hoofdstuk een top 11 van liedjes geeft, die voor hem zelf bij dat hoofdstuk horen.

  @Mantis: Ik zing alleen mee als ik alleen in de auto zit :) Maar jij kunt dan ook beter zingen. Ik ben erg benieuwd naar het nummer dat je aan het schrijven bent.

  @Marco Raaphorst: Hartelijk dank voor de tip. “Harten van Helden” ga ik zeker aanschaffen. Er zijn nog veel boeken, met het onderwerp muziek, die ik nog zou willen lezen. En helaas zo weinig tijd.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.