Rebel without a cause – Schooltijd (2)

Eigenlijk verveelde ik me gewoon sierlijk op de middelbare school. Ik was tijdens de lessen met van alles bezig behalve met school. Ik maakte tekeningen, schreef stukjes in agenda’s van meisjes waar ik een oogje op had, schreef teksten voor liedjes die ik nooit uitbracht en trapte vooral tegen het hele schoolsysteem.

Nu had ik ook wel mazzel. De tweede keer 3 MAVO had ik een conrector , Dhr van Osta, die vroeger bevriend was geweest met mijn opa. Als ik me weer eens bij hem moest melden dan vond er altijd het volgende plaats. Hij hoorde mijn achternaam en je zag hem diep terugzakken naar een grijs verleden. Nu heb ik een niet veel voorkomende achternaam en zijn vraag was altijd: “Ben je familie van?” Uiteraard dat was mijn opa. “Ik was vroeger bevriend met je opa”. En dan zag je hoe hij in gedachte nog verder afgleed naar het verleden. “Als je belooft dat je het niet meer doet, dan mag je voor deze keer gaan”. En zo kwam ik dat jaar met nagenoeg alles weg. Dat ik eigenlijk al jaren geen contact meer met mijn opa had heb ik de beste man nooit durven te vertellen.

Uiteindelijk heb ik mijn MAVO diploma gehaald zonder er al te veel voor te hoeven doen. Op de cijferlijst van mijn diploma stonden twee 8-en, drie 7-ens en een zes en dat alles op D-niveau. En dat terwijl mijn leraren op de lagere school altijd zeiden: “Die Theo, L.B.O. niveau B hooguit niveau C”. Achteraf baal ik er nog wel eens van dat ik niet iets meer mijn best heb gedaan. Dan was dat zesje (nu afgerond een 6,4) ook een 7 geweest.

Na de MAVO ging ik naar de MTS. De eerste kennismaking met mijn klassenleraar zal ik nooit vergeten, zijn naam ben ik overigens wel vergeten. Ik kwam na een treinreis van een half uur aan in Vlissingen. Ik zocht mijn nieuwe klasgenoten op en zag alleen maar onbekende gezichten, maar dat is ook niet zo verwonderlijk als je naar een nieuwe school gaat. Mijn klassenleraar kwam naar mij toe en zei: “Theo hier op school ga je je wel gedragen!”. Dat is me lang bijgebleven en ik geloof niet dat ik ooit nog kattekwaad heb uitgehaald, tenminste op school dan. Maar of dat nu aan zijn opmerking lag of aan het feit dat ik dingen leerde die ik leuk vond zou ik niet kunnen zeggen.

5 thoughts on “Rebel without a cause – Schooltijd (2)

  1. Ik hoop dat deze keer het gezegde : “Zo vader, Zo zoon” opgaat, want anders heb ik een bar slechte toekomst 😛 Had je eigenlijk eerlijk gezegd niet zo verwacht Theo 😉

    Menno

  2. Eigenlijk zonde dat je blijkbaar onder je niveau zat op de MAVO. Maar aan de andere kant was het misschien ook wel goed dat je een langere weg bewandeld hebt en was je er niet meteen aan toe om havo/vwo te doen (je moet daar ook een bepaalde mentaliteit voor hebben tenslotte).

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.