Weer een folder blogje? Of toch niet?

Toen ik terug naar huis reed wist ik het zeker. Ik zou in dit blogje mijn ongenoegen uiten over de hele kudde van populistische, tabbloid weblogs die onder aanvoering van Sargasso.nl een initiatief zijn begonnen tegen die onverlaat uit Urk die 6.6 Miljoen folders door het land verspreidt. Ik vind man uit Urk een onverlaat omdat 6.6 Miljoen folders een hele hoop bomen zijn die bij minimaal 5 miljoen huishoudens ongelezen bij het oud papier belanden. Ik heb niets tegen de inhoud van die folder, omdat ik hem gewoon niet lees. En ik hoef hem niet te lezen, want dankzij mijn nee-nee stikker krijg ik hem ook niet.

Wat ik dan tegen die initiatiefnemers heb is eigenlijk het volgende. Alles waar GeenStijl bijstaat roept bij mij gewoon walging op. Ik vind het genre journalistiek dat door GeenStijl wordt bedreven ronduit misselijkmakend en dat baseer ik op een paar enkele bezoeken. Het is de goedkope vorm van tabbloid journalistiek waarbij met regelmaat alle ethiek wordt overschreden. Ik denk niet dat echte journalisten hiermee weg zouden komen als ze dergelijke artikelen in een krant of tijdschrift zouden plaatsen. En onlangs werd mijn mening over GeenStijl versterkt door de actie die ze uithaalden tegen mede wannabe publieke omroep de Televaag. GeenStijl laat de banden van een Televaag vrachtwagen leeglopen en roept zo de sympathie op van vele mensen, terwijl het in mijn ogen gewoon de reinste vandalisme is.

Daarbij komen deze weblogs ook niet in actie als een willekeurige winkelketen een folder verspreid waar men het niet mee eens is, omdat bijvoorbeeld de prijzen van de aanbiedingen te laag zijn, ik snap dit initiatief niet. Wat wil men bereiken? Om eerlijk te zijn lees ik nog liever die ene bewuste folder dan de shockeer en attack artikelen van GeenStijl.

Maar toen ik de reactie van Katyo las toen bedacht ik me:

 • Vanochtend reed ik heel ontspannen en zonder file naar mijn werk.
 • Vandaag heb ik heel gezellig met collega’s gegeten
 • Vandaag heb ik in alle rust wat achterstallig werk weg kunnen werken
 • Vandaag genoot ik van een aantal mooie blogjes van mijn medebloggers
 • Straks ga ik lekker sporten
 • Straks ga ik weer lekker oppassen en dus verder lezen in het boek dat ik nu lees

En met deze 6 heb ik al wat achterstand weggewerkt. Ik zal ze zo op papier zetten en ze dan vannacht onder mijn kussen leggen.

5 thoughts on “Weer een folder blogje? Of toch niet?

 1. Geen Stijl is ook verschrikkelijk. Alles afkraken en alles is negatief. Waarom zou je daar zoveel tijd insteken?
  Ooit heb ik eens Geen Stijl een week lang gevolgd, en ik werd er gewoon mismoedig van. Niks was goed, alles was slecht en alles zat vol irritatie. Ik snap niet waarom mensen daar een heel leven mee vol willen gooien..

 2. Bij mij voert de komische noot de boventoon. Ik vind het wel een ludieke actie en waar het vandaan komt, mag Joost weten 😉 GeenStijl staat bij mij ook niet goed aangeschreven hoor. Wat heet: ik lees ze niet eens.

  Ik vind de naïviteit van de maker van deze folder uit Urk niet alleen dom, waar ook wrevel opwekken. Zoals je al beschrijft in je eerste alinea, belandt de folder in de meeste huishoudens toch wel bij het stapeltje papier dat direct naar de prullenbak, pardon papierbak, wordt verwezen. Dus over de eventuele consequenties heeft de beste man niet nagedacht. Maar dat is bij de wens tot indoctrinatie dan ook vaak het geval.

  En verders… als ik een schrijven in mijn brievenbus ontvang waar ik het niet mee eens ben reageer ik daar ook op door een brief terug te schrijven en te protesteren…

 3. @Anne: Je verwoord hoe ik er ook over denk.

  @Angela: Ik kreeg wekelijks folders die, nog steeds in de sealing, verdwenen in de oud papierbak. En sinds de nee-nee stikker krijg ik alleen maar geadresseerde post. Bevalt me prima.

 4. Ik vind het moeilijk om over Geen stijl en aanverwante blogs te oordelen, want lees ze niet, maar de dingen waarmee ze het nieuws halen, vind ik idd ook redelijk triest en vermoeiend. Laat die man uit Urk toch lekker zijn folder sturen. Zonde van de bomen, maar ik begrijp werkelijk niet waar mensen zich over opwinden. Choose your battles denk ik dan. Wat dat betreft heeft Katyo een goed punt!

 5. @She: Ze niet lezen mis je ook niks aan. Ik heb ze wel eens bezocht en een column op nu.nl deed me er weer aan herinneren waarom ik ze niet lees. En ik denk dat jij en ik en nog wat anderen slechts een minderheid vormen die ons niet druk maken over die folder. Als ik hem al had gekregen dan was hij net als alle andere folders gewoon ongelezen in de papier bak gesmeten.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.