Echte mannen eten geen kaas.

Okay de afgelopen twee avonden was ik dus serieus in de ban van een boek, eentje die je openslaat en eigenlijk gewoon in één keer uit wilt lezen. Eerst even een flashback naar mijn vorige werkgever. Het laatste project dat ik daar deed was voor de (justitiële )jeugdinrichtingen, ook wel JJI en JI. Als analist moet je je altijd zo snel mogelijk inleven in de wereld van je klant en al snel raakte ik bekend met kreten als: open-, besloten- en gesloten afdelingen. Stoornissen als  ADHD en border-line. Vaktermen als PIJ, behandelplannen en disciplinaire deelplannen.

Voor het schrijven van het ontwerp analyseerde ik documenten waarin beschreven stond wat de aanleiding was van de opname. En als ik dan las hoe een valse start sommige jongeren hadden, dan was dat werkelijk hartverscheurend. Een jongen werd op 7-jarige leeftijd opgenomen. Hij zelf was licht autistisch en vlak voor de opname was zijn moeder in een psychiatrische inrichting opgenomen, omdat ze het syndroom van Korsakov had. Voor degene die de termen niet kent, google maar eens of kijk eens op wikipedia. Die jongen was geestelijk al belast en Korsakov krijg je niet door af en toe wat alcohol te drinken, daarvoor moet je toch jarenlang elke dag veel drinken. Ik wil dus gewoon niet eens weten wat die jongen thuis allemaal heeft meegemaakt, want de wetenschap alleen deed me al pijn. Noem me een sentimentele zak of wat je ook wilt, ik ben gewoon een emotioneel mens.

Mijn respect voor de mensen die bij een (J)JI werken is tijdens dat project alleen maar gegroeid. En ik vertelde dit tegen collega R. en zij wees me op het boek “Echte mannen eten geen kaas” van Maria Mosterd. Ongetwijfeld hebben de meeste van jullie dit boek al gelezen, maar voor die paar die het niet kennen. Maria is vanaf haar 12de tot haar 16de in handen van een loverboy geweest en over die ervaringen heeft ze een boek geschreven. Het boek is echt pakkend, en leert je dat je er als ouder niet per definitie verantwoordelijk hoeft te zijn, want in het geval van Maria was het een behoorlijk georganiseerde bende. En oordelen over hoe stom je het vindt dat een meisje zich zo laat inpalmen dat kun je ook niet. Want Maria vond het zelf allemaal behoorlijk verwarrend. Soms wilde ze weg bij die Loverboy en op andere momenten juist naar hem toe.

Ik heb het boek vol verbazing zitten lezen. Werkelijk onbegrijpelijk dat dit gewoon in ons land gebeurt. Ja natuurlijk had ik er wel eens wat van op televisie gezien, maar nimmer had ik begrepen wat het echt inhield. Kunnen we er wat aan doen? Dat was een van de vele vragen die mij de afgelopen twee dagen bezig hield. Ik denk dat het minimale dat je kan doen, het geven van voorlichting is in groep 8 en op de middelbare school. Ik herinner me vooral uit mijn eigen jeugd dat de puberteit al verwarrend genoeg is en dat je dan heel makkelijk te beïnvloeden bent. Ik kan  jullie allemaal aanraden om het boek te lezen mocht je het nog niet gedaan hebben.

9 thoughts on “Echte mannen eten geen kaas.

  1. Heb haar ooit gezien in een interview op tv. Bizarre en -voor miij- onwerkelijke wereld. Ik ga het boek binnenkort ook eens lezen.

  2. Ben net begonnen aan boek van ruim 500 pagina’s, dus kan even duren voordat ik eraan begin.. Maar tegen die tijd zal ik je op de hoogte houden van mijn bevindingen!

  3. Ik heb het nog niet gelezen, maar ben wel geïnteresseerd in dit soort onderwerpen. Vind het ook hartverscheurend hoe sommige jongeren opgroeien en je kunt het ze dan eigenlijk niet kwalijk nemen dat ze ontsporen.

  4. @KatYo: Dit boek lees je in 4 uur met gemak uit. 200 pagina’s maar.

    @She: Helemaal mee eens. Misschien dat ik nog eens wat verhalen publiceer die ik ken uit het vorig project. Maar dit boek is echt een aanrader.

  5. Ik was alweer vergeten dat ik dit boek wilde lezen. Meteen toevoegen aan mijn “te lezen” lijstje. Interessant, maar triest onderwerp.

  6. Het boek zelf is heel goed, maar het onderwerp is buitengewoon triest. Althans dat vind ik. Ik snap niet dat zo iets in Nederland kan gebeuren.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.