De keerzijde van succes

De hele voorraad van verwijten, die ze al zo vaak naar zijn hoofd geslingerd had, werden er weer bij gehaald. Hoe had hij het in zijn hoofd kunnen halen, om voor te stellen dat ze met eerste kerst naar zijn ouders zouden gaan. Soms wist hij werkelijk niet meer wat hij überhaupt nog goed kon doen. En waarom moest ze dit ze “en plain publiek” doen. Het gaat niemand iets aan, het is iets tussen hem en haar.

De dag begon zo mooi voor het eerst sinds tijden waren ze met zijn drieën weer eens bij elkaar, als een echt gezin. Zijn drukke baan zorgde ervoor dat hij zijn dochter nauwelijks zag. Hij zat al in de auto als zijn dochter wakker werd. En hij kwam pas thuis als dat lieve meisje al een tijdje op bed lag. In het begin toen ze net geboren was vond hij het verschrikkelijk dat hij haar zo weinig zag, maar hij was er aan gewend.

Op zich was hij geen voorbeeld vader, want hij was er nooit, maar toch probeerde hij elk weekend met haar iets leuks te doen. Zo ging hij regelmatig met zijn dochter, op zondag, naar het zwembad. Eens in de zoveel tijd ging hij op zaterdagmiddag met haar naar de dierentuin en elke week gaf hij haar wel een cadeau. Hij snapte best wel dat het niet normaal was dat hij zo weinig hij thuis was, en hij kon het ook begrijpen dat zijn vrouw dat niet leuk vond, maar het was nu eenmaal niet anders. Na zijn studie, waar hij zijn vrouw had leren kennen, ging zijn carrière als een speer. Steeds hoger klom hij op de maatschappelijke ladder, maar voor zijn vader niet hoog genoeg.

En nu liep hij met zijn dochter alleen door de stad. Na het gebeuren bij de paskamer was hij even met zijn dochter naar de speelgoedafdeling gegaan. Hij haatte het wanneer ze ruzie hadden waar zijn dochter bij was, en hij ging maar weer doen wat hij altijd deed: de kleine verwennen. Toen ze iets gevonden hadden en terugkwamen bij de paskamer was zijn vrouw verdwenen. Ruim een kwartier stonden ze te wachten, maar ze kwam niet. In eerste instantie maakte hij zich zorgen, waar kon ze heen gegaan zijn of is er iets gebeurd.

Hij zocht de sneltoets naar haar mobieltje op zijn mobiele telefoon. De telefoon ging even over. Ze vroeg waar hij was en hij vertelde haar dat hij even naar de speelgoedafdeling was, er kwam weer een scheld tirade. Ze was kortaf en vertelde dat ze op weg was naar het centraal station. En net toen hij wilde zeggen dat hij haar daar wel zou zien, begon de kleine meid te huilen. Ze spraken af op een plein op de route naar het centraal station.

Hij en zijn dochter waren bijna op de afgesproken plaats toen hij een bushalte passeerde. Ongemerkt had zijn dochter zijn vrouw gezien, en de kleine rende naar haar moeder. Het ontging hem, want hij zag een jongeman in een veel te duur maatpak. De jongeman was druk in de weer met zijn mobiele telefoon. Blijkbaar was het een interessant zakengesprek, want hij herkende de euforie in de ogen van de jongen. De euforie die hijzelf, in het begin van zijn carrière, ook vaak had. Inmiddels was hij al zo gewend aan het succes dat het hem niets meer deed als hij weer een super deal had gesloten. En toch deed die jongeman hem aan hemzelf denken.

Terwijl hij zag dat zijn dochter zijn vrouw al gevonden had, werd hij vertederd toen hij zag hoe zijn vrouw zijn dochter geruststelde. Hij nam zichzelf voor dat hij na het kerstdiner bij zijn ouders een reis zou boeken naar een tropisch oord. Hij zou proberen om de laatste week van het jaar vrij te nemen om samen te zijn met zijn vrouw en kind.

Ik vind het leuk, als mensen een berichtje achterlaten.